Slika je simbolična.
STA
Čet, 29.9.2022 07:28
Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2022 izbral predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka in generalno direktorico družbe Varis Lendava Sabino Sobočan.

Priznanji bosta prejela danes na Managerskem kongresu v Portorožu.

Brodnjak je avtor izjemne preobrazbe NLB - od prejemnice države pomoči do uspešne banke, ne le v Sloveniji, temveč tudi v regiji. Na vseh šestih trgih, na katerih NLB deluje, je med top tremi bankami, izbor pojasnjujejo v Združenju Manager.

Pod njegovo taktirko je NLB po pojasnilih združenja izboljšala poslovne rezultate in tudi zadovoljstvo zaposlenih.

Ti ga opisujejo kot zaupanja vredno osebo z visokimi etičnimi standardi. Prav tako je zagovornik družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja ter velik podpornik športa.

Brodnjak je univerzitetni diplomirani ekonomist, svojo izobrazbo pa je nadgradil z MBA IEDC Poslovne šole Bled. NLB se je pridružil leta 2012 kot član uprave, štiri leta pozneje pa je postal njen predsednik. Pred tem se je kalil v Hypo Alpe Adrii v Celovcu, Zavarovalnici Triglav, Bawag banki, Reiffeisen Krekovi banki in Bank Austrii Creditanstalt.

Bilančna vsota NLB skupine, ki je bila konec leta 2015 približno 11,8 milijarde evrov, se je do danes skoraj podvojila. Povečali so se tudi prihodki: leta 2016 so znašali 476 milijonov evrov, konec leta 2021 pa 667 milijonov. Donos na kapital pred davki je bil lani 11,8-odstoten, čisti dobiček poslovnega leta pa je znašal 236 milijonov evrov.

Brodnjak je tudi aktiven član Gospodarskega kroga. Ob tem je predsednik Amchama Slovenija, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije, član izvršnega odbora Rokometne zveze Slovenije ter član upravnega odbora košarkarskega kluba Cedevita Olimpija.

Menedžerka leta pa Sobočanova 

Priznanje za menedžerko leta bo medtem zvečer prejela Sobočanova, ki je po navedbah združenja družinsko podjetje Varis Lendava uvrstila med vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic - do zdaj so jih izdelali že več kot 100.000.

Varis Lendava 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Nemčiji. Vse bolj se usmerja k zelenim rešitvam in je med drugim razvil okolju prijazen zeleni beton.

Sobočanova stavi na vključujoče vodenje, zaposleni pa jo opisujejo kot odločno in vztrajno pri doseganju ciljev, so zapisali v utemeljitvi.

Sobočanova je magistrica ekonomskih znanosti. Svojo poslovno pot je gradila v več podjetjih, Varisu se je pridružila leta 2013, vodenje družbe pa je prevzela dve leti pozneje. Od tedaj so se čisti prihodki podjetja povečali za 2,5-krat in so konec lanskega leta znašali 31,9 milijona evrov.

Čisti dobiček se je v času njenega vodenja podeseteril in znaša 6,3 milijona evrov. Bistveno je v teh letih zrasla tudi dodana vrednost, in sicer na 67.000 evrov na zaposlenega, kar je 65 odstotkov več od povprečja panoge, so izpostavili v Združenju Manager.

Tudi Sobočanova je aktivna v številnih organizacijah. Je članica upravnega odbora zbornice za gradbeništvo in gradbene materiale, članica predsedstva in upravnega odbora pomurske gospodarske zbornice, članica Združenja Manager in upravnega odbora sekcije managerk ter delovne skupine za trajnostno voditeljstvo, članica Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) in združenja žensk SBC Ona ter združenja FAM - Društvo poslovnih žensk Slovenije.

Visoko priznanje za Sobočanovo je marca letos prišlo iz Francije, saj je bila izbrana med 21 voditeljic, ki jih je v okviru predsedovanja EU francoski predsednik Emmanuel Macron 8. marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov. 

Priznanje tudi mariborskemu podjetju 

Na kongresu bo združenje podelilo tudi priznanje Vključi.Vse 2022, ki ga bo prejelo mariborsko družinsko podjetje Mikro+Polo.

Kot so zapisali v združenju, gre za največjega slovenskega dobavitelja laboratorijskega pribora, opreme, kemikalij in diagnostike ter proizvajalca laboratorijskega pohištva. Lani je beležilo 27 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,9 milijona čistega dobička, letos pa načrtujejo 35 milijonov evrov prihodkov.

Samo v prvih osmih mesecih leta je podjetje pridobilo 40 odstotkov več naročil kot v istem obdobju lani in razvilo prvo pametno laboratorijsko pohištvo na svetu, s katerim v naslednjih petih letih načrtujejo ustvariti 100 milijonov evrov prihodkov.

»Podjetje, ki ustvarja trende in premika meje, krasi raznolikost. To so zaposleni povsem ponotranjili in jo razumejo kot sprejemanje vseh vrst drugačnosti: po spolu, starosti, izobrazbi, narodnostni pripadnosti, morebitnem posebnem statusu in spolni usmerjenosti,« so še zapisali v združenju.

Starejše novice