Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 16.9.2020 12:10
Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF izpostavil preveliko centralizacijo in napovedal prerazporeditev sredstev v korist lokalnih medijev, saj po njegovih besedah ni nikomur v interesu, da lokalni mediji umirajo in života

Janez Janša je ob robu obiska zveznega kanclerja Republike Avstrije Sebastiana Kurza v intervjuju za ORF, ki ga je z njim v slovenščini opravil avstrijski novinar Christian Ferdinand Wehrschütz odgovarjal tudi na vprašanje o spremembi medijske zakonodaje. “Prvič, to ni medijska reforma, to so zgolj neki popravki obstoječega stanja,” je povedal Janša.
 

Foto: Christian Ferdinand Wehrschütz

“Ljudje imajo občutek, da se vse dogaja samo v Ljubljani, kar ni v našem interesu”

Predsednik vlade pa se je dotaknil tudi financiranja lokalnih medijev. “Minimalna prerazporeditev sredstev v korist regionalnih programov pa je predlagana zato, ker je Slovenija zelo centralizirana država v Evropi,” je povedal Janša.

“K tej centralizaciji veliko prispeva dejstvo, da regionalni mediji po Sloveniji, lokalni mediji enostavno umirajo, životarijo in potem imajo ljudje občutek, da se vse dogaja samo v Ljubljani, kar pa ni ne v našem interesu, ne v interesu večine prebivalstva te države.”
Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije

Lokalni mediji dobili le 30 odstotkov sredstev, zdaj odvisni od rebalansa

Ministrstvo za kulturo je sicer za medijske projekte lokalnih in regionalnih programov s statusom posebnega pomena, kljub podpisanim pogodbam in izvedbi projektov, zadržalo financiranje in ga znižalo na 30 odstotkov. Izplačilo preostanka sredstev za projekte, ki jih izdajatelji nemoteno pripravljajo ter z njimi informirajo in obveščajo o aktualnem dogajanju, pa je odvisna od sprejema rebalansa državnega proračuna. Državni zbor ga bo predvidoma obravnaval na redni septembrski seji, ki se bo začela v ponedeljek.

Janša vztraja, da na RTV le izločajo oddajnike in zveze

Del paketa spremembe medijske zakonodaje je tudi predlog sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenije. “Če govorimo o RTV, se ta sprememba zakona sploh ne dotika upravljanja, temveč gre za izločitev oddajnikov in zvez, to je infrastrukture, iz programa," je za ORF povedal premier in navedel, da je trenutno stanje v nasprotju z duhom evropskega trga. "Ne more biti infrastruktura del tistega podjetja, ki ponuja tudi storitve, ker potem lahko govorimo o monopolu," je še o novi medijski zakonodaji povedal Janša.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice