Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 1.3.2022 20:04
Na sestanku slovenskih podjetij, ki poslujejo s kriznimi območji tudi Janez Škrabec.

Na nedavnem srečanju posvetovalne skupine za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, ki bo delovala v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so se zbrali predstavniki slovenskih podjetij, ki so intenzivno vpeta v poslovanje z Ukrajino, Rusijo in tudi Belorusijo. 

Na sestanku podjetja, ki poslujejo s trgi Ukrajine, Rusije in Belorusije

Izoblikovali so konkretne predloge, najpomembnejši se nanašajo na pridružitev državam, ki nasprotujejo ukinitvi Swifta, zavarovanje terjatev za projekte, ki so že v teku, in oblikovanje tima v okviru Centra za mednarodno poslovanje pri gospodarski zbornici, ki se bo odzival na vprašanja posameznih podjetij.

Sestanka posvetovalne skupine se je udeležilo petnajst predstavnikov ključnih podjetij, ki so poslovno močno usmerjena na trge Ukrajine, Rusije in Belorusije.   

Po sestanku so pred novinarje stopili Tibor Šimonka, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, Robert Kuzmič, glavni direktor podjetja Iskratel, in Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. 

Kuzmič se zaveda resnosti situacije

Robert Kuzmič, glavni direktor podjetja Iskratel in predsednik Nogometne šole Mura, je po sestanku dejal, da je več kot deset slovenskih podjetij takšnih, ki so precej odvisna od omenjenih trgov, »med njimi je tudi naše podjetje«. 

»Pozdravljam pobudo, da smo se sestali, saj se zavedamo resnosti situacije in ta pobuda oziroma skupine bo spremljala tekoče dogodke na dnevni ravni. 

Treba se je informirati, pripraviti ustrezne ukrepe in načine, kako se odzvati na posamezne sankcije in situacije ter kdaj in kako sploh nadaljevati,« pravi Kuzmič. 

V Riku navajeni na kompleksnost poslovanja

Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, je vesel, da se je gospodarska zbornica odzvala na pobudo, da se sestanejo. Prepričan je, da s pomočjo gospodarske zbornice in zastavljene infrastrukture lahko dosežejo več.

Po besedah Škrabca so bili pri spoprijemanju s to pretresljivo situacijo presenečeni, po drugi strani pa so navajeni na kompleksnost poslovanja.

Misli, da bodo lahko slovenska podjetja s svojo fleksibilnostjo težave v teh državah premagala.

»Kar se tiče podjetja Riko, imamo za zdaj vsa plačila zavarovana tako, da v obstoječih poslih večjih problemov ne vidim. Ker poslujemo v vseh teh državah, pa se bomo seveda najverjetneje primorani spopadati z nekimi izzivi ali morebiti novimi posli,« še dodaja Škrabec.

Zbrali vsa podjetja, ki poslujejo na kriznih območjih

Tibor Šimonka, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, pravi, da so zbrali vsa podjetja, ki so v teh trenutkih najbolj prizadeta oziroma imajo največji obseg poslovanja z državami iz tega kriznega območja, Ukrajino, Belorusijo in predvsem Rusijo, ki je največji gospodarski partner Slovenije.

Dogovorili so se o nekaterih pobudah, ki jih želijo podati odločevalcem oziroma vladi in posledično odločevalcem v Evropi. 

Šimonka pravi, da se bo vlada morala trudili v smeri, da podpira predlog tistih članic iz Evropske unije, ki zagovarjajo še naprej mednarodno poslovanje oziroma plačilni promet Swift - zavarovanje terjatev za projekte, ki so že v teku, ki ostaja. 

»Ukinitev takšnega plačevanja bi po mojem mnenju prinesla ogromno škode našim podjetjem,« je prepričan Šimonka. 

Vlado in oglaševalce opozarjajo tudi na to, da so energetski viri oziroma dobava plina izredno pomembni. 

Tovornjaki zadržani na ukrajinskem ozemlju

Tudi po današnjem pogovoru je jasno, da težave z logistiko obstajajo, pa dodaja Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. 

»Dva tovornjaka sta bila že včeraj zadržana na ukrajinskem ozemlju, danes se je nekaj podobnega spet ponovilo. Transport oziroma meje z Ukrajino so v tem trenutku zaprte,« je jasen. 

Na ministrstvu za infrastrukturo in Zbornici za transport in logistiko se zavzemajo za to, da v okviru Evropske unije določijo varne koridorje, ko se vojne akcije vsaj toliko umirijo, da bo transport v Ukrajino spet možen. 

Podjetja so namreč sporočila, da bo transport do ukrajinskih kupcev v naslednjih dneh praktično onemogočen.

Starejše novice