Slika je simbolična.
Klemen Polanec
Čet, 7.3.2024 07:00
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že osmi teden poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo izpolnitev svojih stavkovnih zahtev, med katerimi je tudi uvedba posebnega plačnega stebra za zdravstvo.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili informacije, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za zadnje dostopne številke, ki bodo razjasnile, kdo so najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo so torej zadnji največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v decembru prejšnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico sestavljajo zaposleni v generalštabu Slovenske vojske, zdravniki in zaposleni v šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden višji častnik prvi pilot. Ta je decembra prejel najvišjo plačo, in sicer 20.735 evrov bruto.

Drugo mesto prav tako zaseda višji častnik prvi pilot, ki pa je novembra prejel nekaj evrov manj, in sicer 20.115 evrov bruto.

Na tretjem in četrtem mestu sta se nato znašla višja zdravnika specialista. Višji zdravnik specialist na tretjem mestu je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in je decembra prejel bruto plačo visoko 18.890 evrov. Zdravnik na četrtem mestu pa je zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje in je prejel 18.473 evrov bruto.

Prvo peterico prav tako zaključuje višji častnik prvi pilot, ki je zaposlen v generalštabu Slovenske vojske, saj si je decembra prislužil 18.427 evrov bruto.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 14.366 evrov

Če nadaljujemo z ogledom prve deseterice, vidimo, da se je na šesto mesto uvrstil višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je hkrati zaposlen tudi kot visokošolski učitelj na ljubljanski Medicinski fakulteti. Decembra je zaslužil 18.261 evrov bruto.

Na sedmem mestu sledi višji zdravnik specialist, ki je zaposlen hkrati v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca. Decembra si je prislužil 17.945 evrov bruto.

Tudi osmo mesto zaseda višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra, ki je hkrati zaposlen kot visokošolski učitelj. Ta pa je zaslužil nekaj evrov manj kot njegov kolega, in sicer 17.869 evrov bruto.

Prvo deseterico pa na devetem in desetem mestu zaključujeta višja častnika prva pilota. Prvi je decembra zaslužil 17.528 evrov bruto, drugi pa 17.180 evrov bruto.

Pogledali smo tudi, kako je na lestvici največjih zaslužkarjev zastopan vzhod Slovenije. Po zadnjih podatkih je videti, da slabo.

Na 13. mestu se je znašel višji zdravnik specialist, ki je zaposlen tako v mariborskem kliničnem centru kot v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi (16.632 evrov bruto), na 24. mestu višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Celje (15.809 evrov bruto) in na 40. mestu višji zdravnik specialist, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Murska Sobota (14.926 evrov bruto).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki opravlja tudi delo asistenta na ljubljanski Medicinski fakulteti. Ta je decembra prejel bruto plačo visoko 14.366 evrov.

Starejše novice