Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 17.7.2020 16:04
Na povabilo mariborskega župana so Maribor danes obiskali predstavniki Javnega holdinga Ljubljana skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Na sestanku so izmenjali primere dobrih praks v ustanavljanju in delovanju holdinga.

V Mariboru so v začetku leta ustanovili holding mariborskih javnih podjetij, v katerega bo po načrtih županstva vstopilo šest podjetij, ki opravljajo javne službe. Na čelu holdinga so kot vršilko dolžnosti direktorice imenovali Lidijo Pliberšek, sicer direktorico Pogrebnega podjetja Maribor. Mestna občina Maribor je tako druga slovenska občina, ki je ustanovila javni holding.

»Ne želimo ponavljati napak, ki jih je nekdo drug na svoji poti do uspeha že prehodil,« je povedal Saša Arsenovič, ki se je zahvalil ljubljanskim gostom, da so bili zelo radodarni z koristnimi nasveti in informacijami. 

»Naša vršilka dolžnosti direktorice Lidija Pliberšek je izjemno dobro pripravila sestanek s konkretnimi temami. Že veliko rešitev je podanih, nadaljnji sestanki sledijo. Javni holding Maribor je v varnih rokah, s pomočjo vseh ostalih pa nam bo še toliko lažje izpeljati to zahtevno zgodbo, tako da bo v dobro vseh nas,« je še povedal Arsenovič.

Jankovič pohvalil prenovljen Glavni trg

»Zdaj vem, zakaj me je kolega Sašo pripeljal sem, trg je izjemno lep,« je Zoran Janković pohvalil Glavni trg, kjer je potekala novinarska konferenca po sestanku. Povedal je, da je pred Pliberškovo težka naloga: »Predvsem mora pripraviti direktorje podjetij, da bodo verjeli vsi v isti projekt. Mi smo ji na razpolago z vsem, kar bo rabila.«

»Z vodstvom vseh podjetij, ki prihajajo pod okrilje holdinga, smo imeli že kar nekaj pomembnih sestankov vsebinsko vezanih na povezovanje in delovanje pod skupno streho,« je povedala Lidija Pliberšek. Prav tako so v celoti za leto 2020 in 2021 usklajene investicije v javno infrastrukturo. 

Javni holding Maribor je svojevrstna identiteta

»Dejstvo je Javni holding Maribor svojevrstna identiteta, da ima svojo zgodbo, da je neke vrste možganski trust mesta,« je pojasnila Pliberškova, ki je bila pri svojem vodenju vedno usmerjena v povezovanje in iskanje dobrih praks. 

»In glede na to, da je Maribor drugo mesto v Sloveniji, ki ustanavlja ta holding, je več kot logično, da smo želeli vzpostaviti sodelovanje z holdingom v Ljubljani. Da smo želeli neke usmeritve, kako bolj efektivno napraviti neko uspešno zgodbo javnega holdinga Maribora,« je še povedala. 

»Pasti je precej,« je dodal Arsenovič in opozoril: »Največji izziv je to, da ljudje po navadi ne maramo sprememb in zato je treba narediti zgodbo dovolj zanimivo in z dovolj jasnimi cilji, da prepričamo tiste, ki mislijo, da je maksimum to, kar se je doseglo z dosedanjim poslovanjem. Arsenovič je poudaril, da bodo podjetja združena v holding tako močnejša in da bo tako omogočen razvoj teh podjetij. In če bodo podjetja močnejša, bo tudi uporabniška izkušnja za občane boljša. 

Janković je ob tem dodal, da je vloga župana, da v imenu vseh občanov in občank prevzame odgovornost in vztraja na tem, da pride do rešitve. Povedal je, da je bila najtežja stvar v prvem letu ustanavljanja Javnega holdinga Ljubljana to, da direktorji podjetij sprejmejo, da ni več vse v njihovih rokah. »Ko dojamejo, da je sodelovanje za vse nas boljše, je vse lažje, ker potem je to ena družina.«

Na vprašanje, kaj je zdaj za Ljubljančane boljše, kot je bilo prej, je Janković odgovoril: »Vprašajte Ljubljančane.« Dodal je, da ni dvoma, da so Ljubljančani holding pozitivno sprejeli, saj niso dobili nobene pripombe.

»Meščane zanima storitev, kvaliteta in cena, vse ostalo pa je stvar tistega, ki je odgovoren, ki se s tem ukvarja,« pravi.

Starejše novice