Ljubljanainfo
Tor, 19.1.2021 11:43
Prvak DeSUS Karl Erjavec je zjutraj umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes zjutraj umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade.

Po poročanju nekaterih medijev je razlog za umik, da podpisniki pod konstruktivno nezaupnico zaradi okužbe ali rizičnega stika ne morejo glasovati. Izredne seje državnega zbora, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici, tako ne bo. Predvidena je bila za sredo.

Erjavec naj bi soglasje znova podal, ko bo zagotovljeno, da tudi bolni ali izolirani poslanci tajno glasujejo.

Spomnimo. Koalicija KUL je prejšnji teden v državni zbor vložila konstruktivno nezaupnico vladi s podporo prvaku upokojencev Karlu Erjavcu za predsednika vlade.

Erjavec po maratonskih sestankih ni uspel prepričati vseh svojih poslancev, saj mu je uspelo zbrati le podpise Jurija Lepa, Ivana Hršaka in Franca Jurše. Slednji je v izjavi za javnost sicer dejal, da so podpise prispevali kot samostojna poslanska skupina, ki zaenkrat ni del koalicije KUL. 

Podporo predlogu nezaupnice pa je odrekel poslanec Branko Simonovič, ki je obrazložil, da bi bil podpis hkrati tudi nezaupnica stranki DeSUS, zaradi samega besedila predloga, v katerem je eden izmed glavnim očitkov aktualni vladi tudi poraz v boju z epidemijo, bivši minister za zdravje Tomaž Gantar pa je prihajal iz kvote DeSUS.

Podpise pod predlog so tako prispevala poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.

Starejše novice