Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 6.5.2022 16:37
Primerjava cen goriv kaže na (pre)majhno konkurenčnost med ponudniki, ugotavlja Avto-moto zveza Slovenije.

Avto-moto zveza Slovenije je zaskrbljena v zvezi z dogajanjem na trgu pogonskih goriv, saj ocenjujejo, da ta ne deluje na način, ki bi potrošnikom zagotavljal vsaj minimalno možnost izbire.

Kot so sporočili od države pričakujejo, da bo pripravila model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične tržne situacije, od trgovcev pa boljše obveščanje potrošnikov o cenah goriv na posameznem bencinskem servisu.

Cene se zgolj minimalno razlikujejo

Avto-moto zveza Slovenije je glede na specifično situacijo slovenskega trga z naftnimi derivati ob popolni sprostitvi cen septembra 2020 napovedala podrobno spremljanje dogajanja na trgu pogonskih goriv.

Nedavne podražitve, po tem ko je vlada zaradi geopolitične situacije in dogajanja na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, začasno regulirala cene, kažejo, da potrošniki skorajda nimajo izbire oziroma se, četudi se je pojavilo nekaj diskontnih ponudnikov, konkurenca kvečjemu zmanjšuje.

»O tem na eni strani priča prodaja OMV-jevih servisov MOL-u, na drugi strani pa doslej (še) ni ob deregulaciji napovedanega vstopa novih večjih trgovcev z gorivom,« so zapisali.

Na ne- ali pa vsaj premajhno konkurenčnost kaže tudi primerjava cen – med obstoječimi ponudniki in tudi na bencinskih servisih istega ponudnika (izjema so servisi na avtocestah in hitrih cestah) se cene zgolj minimalno razlikujejo.

AMZS: Načela delovanja prostega trga da, a le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje

»Avto-moto zveza Slovenije se vsekakor zavzema za načela delovanja prostega trga, ki praviloma res prinaša prednosti za potrošnike, vendar le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. Glede na obstoječe razmere na slovenskem trgu z naftnimi derivati pa Avto-moto zveza Slovenije ponovno izraža zaskrbljenost, da ta ne deluje na način, ki bi potrošnikom zagotavljal konkurenčnost ponudbe oziroma cen, zato od države pričakuje, da bo ustrezno ukrepala in zaščitila tako interese potrošnikov kot nenazadnje gospodarstva,« je izpostavil predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez.

Avto-moto zveza Slovenije je sicer že leta 2016, ko je vlada sprostila cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah izpostavila, da se bodo cene teh goriv ob avtocestnem križu in hitrih cestah zvišale oziroma da se ne bodo znižale – že pred deregulacijo leta 2016 so imeli namreč naftni trgovci možnost prodajati goriva po nižjih cenah od določenih, pa tega niso počeli.

Praksa je pričakovanja potrdila, ugotavljajo. Cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah so bile, sicer minimalno, a vseeno višje kot na drugih bencinskih servisih.

Podobna situacija je bila tudi po tem, ko je vlada septembra 2020 sprostila cene še na drugih bencinskih servisih.

Osem od desetih strank meni, da bi morala država cene goriv regulirati

Avto-moto zveza Slovenije je pred letošnjimi državnozborskimi volitvami političnim strankam, ki so se potegovale za glasove volivk in volivcev, poslala vprašanja, s katerimi je želela pridobiti njihova stališča, kako reševati izzive na področju prometa in (trajnostne) mobilnosti.

Eno od vprašanj je bilo tudi v povezavi s trgom pogonskih goriv, in sicer: »Ali menite, da bi, glede na specifičnost slovenskega trga, cene pogonskih goriv morale biti ponovno regulirane

Osem od desetih strank, ki so odgovorile na vprašalnik, meni, da bi morale biti cene ponovno regulirane.

»Glede na volilne izide v Avto-moto zvezi Slovenije pričakujemo, da bo država – tudi na podlagi dosedanjih izkušenj prostega trga – pripravila model določanja cen pogonskih goriv, ki ne bo dopuščal izkoriščanja specifične tržne situacije,« poudarja Brglez.

Osem od desetih strank, ki so odgovorile na vprašalnik, meni, da bi morale biti cene ponovno regulirane (vir: AMZS).

Za boljše obveščanje potrošnikov

Avto-moto zveza Slovenije si še želi, da bi bili njihovi člani in drugi potrošniki bolje obveščeni o cenah goriv na posameznem bencinskem servisu.

Res je, da to lahko preverijo prek spleta in v brezplačni AMZS mobilni aplikaciji, vseeno pa od trgovcev z naftnimi derivati pričakujejo, da na zunanjih zaslonih vseh bencinskih servisov objavijo cenik.

Sedaj opažajo, da potrošniki za ceno goriva marsikdaj izvedo šele, ko dvignejo ročko za točenje goriva.

Avto-moto zveza Slovenije še zaznava, da je na nekaterih bencinskih servisih (pre)slabo označeno različno dizelsko gorivo. Posledično kupec nevede toči t. i. premium dizelsko gorivo, ki je precej dražje od »navadnega« dizelskega goriva. Pri bencinu je razlika med 95- in 100-oktansko različico jasna, saj je ročka zelene oziroma modre barve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice