Vir: Instagram profil Borut Pahor
Selma Špendl
Pon, 5.12.2022 10:30
Eden izmed najbolj znanih in priljubljenih slovenskih politikov Borut Pahor se danes mudi na svoji zadnji predsedniški poti v tujini.

Borut Pahor, ki trenutno zaključuje svoj drugi predsedniški mandat, se je danes v Rimu sestal z italjanskim predsednikom Sergiom Mattarello.

Pahor se bo na svoji zadnji dolžnosti v tujini zahvalil italijanskemu predsedniku za odlično sodelovanje in iskreno prizadevanje za krepitev prijateljskih odnosov med sosednjima narodoma in državama.

Ob tem bo še izpostavil skupne aktivnosti, ki so bile usmerjene v preseganje nekaterih bremen skupne preteklosti, so sporočili iz njegovega urada.

»Razlog ne bi mogel biti lepši. Slišim pesem v srcu,« je ob svoji zadnji odpravi v tujino zapisal Pahor.

Predsednik Pahor se je z italijanskima predsednikoma Georgiom Napolitanom in Sergiom Mattarello v Sloveniji, v Italiji ali v tujini na dvostranskih srečanjih srečal kar devetnajstkrat. 

Kam po izteku mandata?

Kam točno bo Pahorja zanesel nov službeni izziv, še sicer ni popolnoma znano, mu pa kot predsedniku države po koncu mandata še eno leto pripada pravica do pisarne, dveh sodelavcev in službenega vozila z voznikom.

V tem obdobju bo država nekdanjemu predsedniku nudila tudi še naprej potrebno varovanje.

Za Televizijo Slovenija je sicer pred letom dni dejal: »Nimam načrtov, ki so povezani s slovensko politiko.«

V kolikor nove službe po končanem mandatu ne bi našel, mu zakon med drugim tudi zagotavlja nadomestilo plače v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače, ki jo je prejemal kot predsednik države.

Starejše novice