Foto: Blaž Pogačnik/Turizem Ljubljana
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 24.11.2022 14:00
Revija Finance Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev, mi pa smo preverili, kdo vse se je uvrstil na letošnji seznam najpremožnejših ter koliko denarja imajo pod palcem.

Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oziroma približno milijardo evrov, ugotavljajo pri reviji Finance Manager.

Skok pri skupni vrednosti premoženja je sicer za spoznanje manjši kot lani, ko je dosegel okoli 1,3 milijarde evrov, vseeno pa je po ugotovitvah avtorjev lestvice precejšen glede na pocenitve na delniških trgih.

Odgovor za vnovično povečanje premoženja vidijo v ogromnih lanskih dobičkih, ki so bili glede na napovedi pred tem pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli.

Poleg tega pri reviji Finance Manager izpostavljajo, da gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram. Številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in so zelo dobičkonosna.

Meja za vstop na lestvico se je ob skupni rasti premoženja z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona, avtorji lestvice pa so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov.

Na vrhu letvice še vedno kraljujeta zakonca Login

Vrh lestvice sicer že nekaj časa ostaja nespremenjen. Zasedata ga Iza Sia Login in Samo Login, ki glavnino svojega premoženja črpata iz kupnine ob prodaji razvijalca iger Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Njuno skupno premoženje sicer pri Finance Manager še naprej ocenjujejo na 690 milijonov evrov.

To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza Sia in Samo Login - 689 milijonov evrov
2. Družina Šešok - 300 milijonov evrov
3. Boštjan Bandelj - 295 milijonov evrov
4. Družina Lah - 266 milijonov evrov
5. Vesna in Dari Južna - 227 milijonov evrov
6. Joc Pečečnik - 218 milijonov evrov
7. Damian Merlak - 212 milijonov evrov
8. Marko Pistotnik - 210 milijonov evrov
9. Sandi Češko in Livija Dolanc - 205 milijonov evrov
10. Ivo in Anastasia Taja Boscarol - 193 milijonov evrov

Starejše novice