Foto: Bobo
STA
Ned, 13.11.2022 22:02
Slovenija je nocoj dobila prvo predsednico republike v zgodovini.

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je izjavi v medijskem središču po rokovanju s protikandidatom Anžetom Logarjem dejala, da so ljudje na demokratičnih volitvah z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo.

Napovedala je, da bo garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo.

Nova predsednica Slovenije: Garala bom za temeljne človekove pravice in demokracijo 

Pirc Musarjeva se je zahvalila volivcem, ki so danes odšli na volitve, še posebej tistim, ki so glasovali zanjo. Svojemu kandidatu Anžetu Logarju je čestitala in mu zaželela vso srečo na njegovi nadaljnji poti.

»Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga na nek način začutila kot prijatelja. Dokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati. Mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, od politikov. Iskreno upam, da bo Anže Logar zadržal to retoriko. Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike,« je prepričana.

Zahvalila se je tudi vsem tistim, ki so glasovali za Logarja. »Slovenija ni volilni listič, Slovenija ni politična stranka. Slovenija je en čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej svoji lepoti zgolj in izključno takrat, kadar bomo čisto vsi dali maksimalno, kar lahko damo, za našo domovino,« je poudarila.

Kot je dejala nova predsednica republike, bo ponosno vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki so ji ga dali volivci.

»Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili o strateških temah,« je napovedala.

Ob tem je pojasnila, da je za kakovostno javno zdravstvo in za vse vrste varnosti, saj da je človekova varnost tista, ki ji je blizu.

»Bolj kot bo človek varen, manj kot bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi,« je dejala.

»Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb. Mladi nam zdaj na politična ramena nalagajo odgovornost, da poskrbimo za naš planet, da bodo naše naslednje generacije, torej naši otroci, živeli v zdravem in čistem okolju,« je pojasnila.

Logar: Slovenija bolj kot kadarkoli potrebuje predsednico vseh

Logar, ki mu v drugem krogu predsedniških volitev ni uspelo prepričati večine volivcev, je v izjavi v medijskem središču čestital nocoj izvoljeni prvi predsednici republike Nataši Pirc Musar. Želi si, da bo delovala povezovalno in da bo predsednica vseh.

»To Slovenija sedaj potrebuje še bolj kot kadarkoli do sedaj,« je dejal.

Večji del izjave je Logar namenil svoji nasprotnici v drugem krogu predsedniških volitev. Po njegovi oceni je Pirc Musarjeva med volilno kampanjo, ki ni bila lahka, trdo garala. »Med kampanjo so jo že odpisali, a je vztrajala, tako kot jaz, ni se dala in danes je zmagala,« je dejal.

Imata različne poglede, verjame pa, da je slišala njegovo ključno sporočilo o sodelovanju in pričakovanju, da bo predsednica vseh. Želi si namreč, da bo Pirc Musarjeva delovala povezovalno. »V interesu nas vseh je, da imamo dobro predsednico,« je poudaril.

Pirc Musarjeva bo po njegovi oceni dobra predsednica, če bo prisluhnila vsem. »Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih razlik, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici,« je dejal.

Ob tem se je zahvalil vsem volivcem, ki so mu danes namenili glas podpore.

»Več kot 350.000 volivcev nas je glasovalo za. Že dolgo ni bilo toliko pozitivizma v slovenski politiki. Velika množica nas je jasno in glasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost, to je velik kapital za naprej,« je ocenil.

Zahvalil se je tudi svoji družini in ekipi. »Bili smo vsi zanesenjaki. Verjeli smo in še vedno verjamemo v idejo sodelovanja. Z idejo smo prodrli, z zmago pač ne,« je dejal.

V 23 letih politike se je, kot je izpostavil, marsičesa naučil, tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo.

»Danes smo na začetku nečesa velikega,« je sklenil izjavo v medijskem središču, po kateri pa ni odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Starejše novice