Foto: Bobo
STA
Ned, 13.11.2022 19:48
Po zaprtju volišč na današnjih predsedniških volitvah bo kmalu znana volja volivcev.

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar izide volitev skupaj s podporniki pričakuje v Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah. Vzdušje je že pred začetkom štetja glasov bučno in v pričakovanju zmage, v štabu pričakujejo več kot 150 gostov.

»Pričakujem zmago. Prepričana sem, da so ljudje prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam,« je dejala kandidatka.

V polnem štabu Pirc Musarjeve izide današnjega glasovanja pričakujejo ob obloženih mizah in živi glasbi, za katero skrbijo New Swing Quartet in Duo harmonik. V štabu so se zbrali družinski člani, prijatelji in drugi podporniki Pirc Musarjeve. 

Med njimi je opaziti tudi nekaj poslancev Gibanja Svoboda, ki je pred volitvami v drugem krogu podprlo kandidatko, po pričakovanjih naj bi se jim pridružila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Prav tako so v štabu predstavniki Piratske stranke. 

Pirc Musarjevo so sicer že pred prvim krogom podprli tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope, pred drugim krogom pa tudi SD, a vidnejših članov SD za zdaj ni opaziti.

Pirc Musarjevo, ki je v štab prišla nekaj pred 19. uro, so zbrani pozdravili z aplavzom.

V prvi izjavi za medije se je predsedniška kandidatka zahvalila volivkam in volivcem, ki so odšli na volišča in oddali glas zanjo. 

»Prepričana sem, da so prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam, tisto, v kar verjamem, in kar si sami želijo. Po terenu so mi govorili, da si želijo neodvisne in nestrankarske kandidatke, teh strankarskih prepirov imajo vsi dovolj,« je dejala.

Logar: Rezultat bo pokazal, kako pomembno je za Slovence govoriti o pozitivnih temah za prihodnost

Kandidat za predsednika republike Anže Logar in njegovi podporniki rezultate drugega kroga volitev pričakujejo v lokalu v središču Ljubljane. Logar je kampanjo ocenil kot naporno, a vsebinsko. Meni, da bo rezultat volitev pokazal, kako pomembno je za državljane govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, kar je sicer bil poudarek njegove kampanje.

»To je bila kampanja za,« je Logar izpostavil v prvi izjavi za medije tik po zaprtju volišč. Kot je dejal, je s s štabom kampanjo oblikoval v smeri predstavljanja pozitivnega za prihodnji razvoj Slovenije.

»Rezultat volitev bo pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence, za državljanke in državljane, govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo. Sodelujmo za prihodnost ni samo slogan, ampak je tudi način, po katerem sam kot politik razmišljam ter sem in bom deloval naprej. Pričakujem, da bo ta koncept tudi danes zmagovit,« je dejal.

Tudi tokrat so Logar in njegova ožja ekipa v štabu v enem od ljubljanskih lokalov umaknjeni od kamer in novinarjev, predsedniških kandidat se je pred novinarji pomudil samo za prvo izjavo.

46-letni Logar je kandidiral s podporo volivcev ter strank SDS in SLS. Po prvem krogu predsedniških volitev so ga podprli tudi v NSi, ki s svojim kandidatom Janezom Ciglerjem Kraljem ni uspela prepričati dovolj volivcev za uvrstitev v drugi krog. 

V štabu tako predvidoma pričakujejo tudi prvaka NSi Mateja Tonina, pa tudi Logarjevo poslansko kolegico iz vrst SDS Evo Irgl in prvopodpisano pod Logarjevo kandidaturo Romano Jordan.

Logar je v prvem krogu predsedniških volitev prepričal največ volivcev, in sicer 33,95 odstotka. Njegova protikandidatka Nataša Pirc Musar je na volilno nedeljo pred tremi tedni dobila 26,88-odstotno podporo.

Starejše novice