Ljubljanainfo
Čet, 3.8.2023 11:01
Poletje je čas, ki prinaša sončne dni, toploto in sproščenost ter priložnost za oddih in počitek. Tudi politikom ... Preverili smo, kje letos dopustujejo slovenski ministri in ministrice. To so nam zaupali.

Čas dopustov je tukaj, v kopalke pa so že skočili tudi številni znani Slovenci in Slovenke. Preverili smo, katere destinacije so si za letošnji poletni oddih izbrali ministri, ministrice in predsedniki parlamentarnih strank.

Nekateri bodo oddih preživeli v Sloveniji, drugi v tujini, tretji nam lokacije niso izdali. Dopust mnogi preživljajo tudi precej aktivno, s športom, delom okoli hiše ali pa vnuki.

Svojih načrtov za dopust nam ni zaupal premier Robert Golob, prav tako so skrivnost ostali načrti Luke Mesca in ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh.

Na naša vprašanja ni odgovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki pa naj bi tako kot vsako leto tudi letos dopust preživljal na letnem taboru SDS v Lepeni.

Kam so že ali še bodo odpotovali ostali? 

Podpredsednica vlade stavi na aktivne počitnice in druženje s prijatelji

»Glede na to, da mi zadnje leto, od kar sem v vlogi podpredsednice vlade ter ministrice za zunanje in evropske zadeve, drastično primanjkuje prostega časa, bom letošnji dopust preživela kar se da aktivno, vključno s kolesarjenjem, pohodništvom in potapljanjem, saj me narava in gibanje polnita z energijo,« je povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon. Dodaja, da si bo čas vzela tudi za druženje s prijatelji in branje.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je za poletni oddih izbral Hrvaško, z družino dopustuje na otoku Mali Lošinj. 

»Moji poletni dopusti so že nekaj let skoraj enaki,« pravi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek: »Malo morja, malo hribov, malo kolesarjenja. Del dopusta preživimo s prijatelji, del pa v dvoje z možem.«

»Kot že zadnjih nekaj let z družino avgusta dopustujemo na hrvaški obali,« je na naša vprašanja odgovoril minister za obrambo Marjan Šarec.

Nekateri na morje, drugi na oddih v hribe

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan bo na letnem dopustu prva dva tedna v avgustu. Kot so sporočili iz ministrstva, bo na aktivnih počitnicah prepletali morske in kulturno-zgodovinske interese ter užitke.

»Dopust je zame predvsem čas, ko lahko preživim kakovosten čas z družino,« je povedal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon: »V poletnih mesecih nas vleče na morje, izbiramo destinacije, kjer lahko dopustujemo v miru in v pristnem stiku z naravo. Glavni letni dopust smo letos preživeli na Sardiniji in v Toskani. Kak vikend se bomo odpravili še v hribe in na izlete po Sloveniji.«

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac redno dopustuje v gorah, kjer preživlja tudi proste dni letošnjega poletja.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič bo dva tedna poletnega dopusta preživel z družino na morju in v hribih, in sicer si bo oddih privoščil v prvi polovici meseca avgusta.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko letošnji glavni dopust z družino preživlja na Lošinju.

Kmetijska ministrica del dopusta preživlja v domačem Prekmurju

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan dopust preživlja v teh dneh, med drugim tudi na hrvaški obali.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko bo del dopusta preživela na slovenski obali, večinoma pa doma v Prekmurju, kjer bosta pri njej na počitnicah tudi vnuka. Ministrica bo dopustovala v prvem delu avgusta. 

»Letošnji poletni dopust z družino preživljam v Sloveniji,« razlaga minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer bo tudi letos počitnice v prvi polovici avgusta večinoma preživel ob morju, kamor se vrača že več let, morda pa se bo za kak dan podal tudi na kakšen izlet v hribe. »Najraje preživlja dopust v krogu družine, z ženo in otroki, saj ga med letom močno pogrešajo. Rad bi tudi našel čas za kolo in domača opravila okoli hiše, za katera pa tudi nikoli ni dovolj časa,« so povedali na ministrstvu. 

Minister za gospodarstvo letos dopustuje na Pagu

»Kratek dopust bom preživel z družino, na morju. Letos na hrvaški obali,« je povedal minister za finance Klemen Boštjančič: »Upam, da mi bo tekom poletja uspelo z družino počitnikovati vsaj še kakšen podaljšan vikend.«

Letošnji poletni dopust bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik koristila od 31. julija do 14. avgusta. »Kljub temu da bo med dopustom pozornost zagotovo posvečala tudi načrtovanim aktivnostim na področju prenove plačnega in uslužbenskega sistema, si bo vsekakor vzela čas za morski oddih v krogu bližnjih, kjer bo priložnost za dopustniško branje in nabiranje moči za razgibano jesen,« so nam v njenem imenu odgovorili z ministrstva. 

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han preživlja dopust na Pagu z družino in prijatelji.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je doma na slovenski obali, kjer je tudi preživel en teden dopusta.

»Dopust bom preživel z družino v Sloveniji v avgustu,« je na kratko povzel minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek

Starejše novice