Ljubljanainfo
Čet, 11.3.2021 13:27
Številnim pozivom za odprtje gostinskih lokalov so se pridružili tudi v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer poudarjajo, da lokali niso bili nikoli vir okužb.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je vlado ponovno pozvala k odprtju gostinskih lokalov po vsej Sloveniji, po vzoru Italije. To pomeni, da bi dovolili tako strežbo na vrtovih in terasah kot tudi v notranjosti gostinskih lokalov. Obenem sekcija poziva k odpravi omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, so zapisali na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Gostinsko dejavnost je mogoče opravljati povsem varno

»Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne zgolj v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi sedaj številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov. Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno, ob upoštevanju določenih zaščitnih ukrepov,« je prepričan Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Sekcija obenem predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje koriščenje pomoči iz protikoronskih paketov. Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še PKP9, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč tej najbolj prizadeti panogi.

Za odpravo omejitev glede prepovedi prodaje alkohola

Sekcija predlaga tudi odpravo omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih ter možnost uživanja alkoholnih pijač pred lokali. Gostinci imajo ogromno škodo tudi zaradi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni. V sekciji ugotavljajo, da se zaradi omejitev v odloku alkohol sedaj pogosto prodaja na črno. Na slabšem je tudi država, ki ima dodatno izgubo zaradi nepobranih dajatev. 

Nelogično je po besedah gostincev tudi, da je v sklopu B2B prodaja alkohola v lokalih dovoljena, medtem ko na prevzemnih mestih alkohola ni mogoče prodati strankam. Poleg tega lahko alkohol kupimo v vseh živilskih trgovinah, prevzem v gostinskem lokalu pa ni mogoč.

V praksi to izgleda približno takole: ko nekdo pred gostinskim lokalom prevzame pico, mora po pivo še v trgovino. Takšne omejitve so po mnenju gostincev diskriminatorne in absurdne, so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Bodo pobude zadostovale?

Podobno pobudo je na vlado naslovil tudi poslanec socialnih demokratov Matjaž Han, ki je pozval k odprtju teras gostiln in lokalov v vseh regijah ter prodajo alkoholih pijač na prevzemnih mestih pijače in hrane. Še pred njim pa je tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti premierja Janšo v državnem zboru pozval k odprtju gostiln.

Vlada je sicer z 8. marcem omogočila obratovanje gostinskih teras v jugovzhodni Sloveniji in v Posavski regiji, ki sta bili epidemiološko v rumeni fazi. Stanje v jugovzhodni Slovenije se je vmes poslabšalo in regija več ne izpolnjuje pogojev, a bo po besedah pristojnih obratovanje gostinskih teras še zmeraj omogočeno. 

Starejše novice