Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 12.1.2021 13:50
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je sporočil dobre novice glede pojava problematičnih, bolj nalezljivih sevov koronavirusa na naših tleh.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je sporočil zadnje informacije z inštituta, kjer poleg pogostosti okužb tudi spremljajo pojav virusov v Sloveniji.

Ni angleškega, niti južnoafriškega seva

V svojih raziskavah so potrdili, da od oktobra do konca leta 2020 v Sloveniji ni bilo zaznati angleške različice virusa, pravo ta ne problematične južnoafriške različice. Analizirali so več kot 500 različnih sevov in pri nobenem niso našli mutacij, ki so značilne za omenjena seva. 

"Vemo, da se oba seva širita še hitreje in še bolj uspešno, zato lahko rečemo, da to ni bil vzrok za takšno stanje epidemije, kot ga trenutno imamo," je pojasnil Petrovec. 

Bomo v kratkem grgrali? 

Prvi mož inštituta je še poudaril pomen testiranja za spremljanje epidemije in namignil, da bi lahko v kratkem času prišlo še do določenih izboljšav na tem področju in tudi do informacije, kako zanesljivi so hitri testi.

Med novostmi, ki prihajajo, je omenil tudi druge načine odvzema brisa, denimo z grgranjem. Obenem je pozval zdravstvene delavce k cepljenju, tudi sam je namreč že prejel prvo dozo cepiva. 

Starejše novice