Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 4.2.2021 14:17
Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, pristojni poleg epidemije koronavirusa opozarjajo tudi na epidemijo raka.

Število bolnikov z rakom se predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva iz leta v leto veča, v Sloveniji je tako rak pri ženskah drugi, pri moških pa že prvi vzrok smrti. V Evropski uniji so lani z rakom diagnosticirali 2,7 milijona ljudi, bitko z njim pa je izgubilo dodatnih 1,3 milijona ljudi. Brez odločnih ukrepov naj bi se primeri raka do leta 2035 povečali za skoraj četrtino, s čimer bi to postal glavni vzrok smrti v EU. Ocenjujejo, da gospodarski vpliv raka v Evropi presega 100 milijard evrov letno.

Tiha bitka bolnikov z rakom

Evropska komisija je v sredo predstavila evropski načrt za boj proti raku, ki je glavna prednostna naloga Komisije Ursule von der Leyen na področju zdravja in ključni steber močne evropske zdravstvene unije. 

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je dejala: "Leta 2020 smo se vsi borili proti pandemiji COVID-19, številni med nami pa so medtem bili tiho bitko. Bitko proti raku. Zaradi te bolezni smo v letu 2020 izgubili 1,3 milijona Evropejk in Evropejcev. Število primerov pa na žalost narašča, zato danes predstavljamo evropski načrt za boj proti raku. Boj tistih, ki se borijo proti raku, je v Evropi tudi naš boj."
 

Štiri ključna področja ukrepanja

Načrt za boj proti raku temelji na štirih ključnih področjih ukrepanja z desetimi vodilnimi pobudami in številnimi podpornimi ukrepi. Izvajal se bo s celo vrsto instrumentov financiranja Komisije, pri čemer bodo ukrepom za boj proti raku namenjene skupno 4 milijarde evrov, med drugim iz programa EU za zdravje, programa Obzorje Evropa in programa za digitalno Evropo.

  • Preprečevanje s pomočjo ukrepov, ki obravnavajo glavne dejavnike tveganja, kot so tobak (s ciljem zagotoviti, da bo do leta 2040 tobačne izdelke uporabljalo manj kot 5 % prebivalstva), škodljivo uživanje alkohola, onesnaževanje okolja in nevarne snovi. Poleg tega bo kampanja „HealthyLifestyle4All“ spodbujala zdrave prehranjevalne navade in telesno dejavnost. Da bi preprečili rakava obolenja, ki jih povzročajo okužbe, je cilj načrta za boj proti raku do leta 2030 precepiti vsaj 90 % ciljne populacije deklic v EU in znatno povečati precepljenost dečkov.
  • Zgodnje odkrivanje raka z izboljšanjem dostopnosti in kakovosti diagnostike ter podporo državam članicam pri zagotavljanju, da bodo do leta 2025 zagotovljeni presejalni pregledi za 90 % prebivalstva EU, ki izpolnjuje pogoje za presejalne programe za odkrivanje raka dojk, materničnega vratu ter debelega črevesa in danke. V ta namen bo predstavljen nov presejalni program za odkrivanje raka, ki ga podpira EU.
  • Diagnoza in zdravljenje z ukrepi za zagotavljanje bolj povezane in celostne oskrbe bolnikov z rakom ter obravnavanje neenakega dostopa do kakovostne oskrbe in zdravil. Do leta 2030 bi moralo imeti 90 % upravičenih bolnikov dostop do nacionalnih celovitih onkoloških centrov, povezanih prek nove mreže EU. Poleg tega se bo do konca leta 2021 začela izvajati nova pobuda za diagnosticiranje in zdravljenje raka za vse, ki bo pomagala izboljšati dostop do inovativnega diagnosticiranja in zdravljenja raka, z evropsko pobudo za razumevanje raka (UNCAN.eu) pa bo mogoče identificirati posameznike, pri katerih obstaja veliko tveganje za najpogostejše vrste raka.
  • Izboljšanje kakovosti življenja onkoloških bolnikov in preživelih onkoloških bolnikov, vključno z rehabilitacijo, morebitno ponovitvijo tumorja, metastatsko boleznijo ter ukrepi za podporo vključevanju v družbo in ponovnemu vključevanju na delovno mesto. Izvajati se bo začela pobuda za boljše življenje bolnikov z rakom, ki se bo osredotočala na nadaljnjo oskrbo.

Poleg tega bo v podporo novim tehnologijam, raziskavam in inovacijam ustanovljen nov center znanja o raku, ki bo pomagal usklajevati znanstvene in tehnične pobude v zvezi z rakom na ravni EU. Vzpostavljena bo evropska pobuda za slikanje raka, ki bo podpirala razvoj novih računalniško podprtih orodij za izboljšanje personalizirane medicine in inovativnih rešitev.

Poseben poudarek bo na otrocih. Cilj pobude za pomoč otrokom z rakom bo zagotoviti, da imajo otroci dostop do hitrega in optimalnega odkrivanja, diagnoze, zdravljenja in oskrbe. Poleg tega bo za opredelitev trendov, razlik in neenakosti med državami članicami in regijami leta 2021 vzpostavljen register neenakosti v raku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice