Ljubljanainfo
Pet, 22.7.2022 19:17
Vlada zagotovila finančno nadomestilo za gasilce, nevladne organizacije in prostovoljce, ki pomagajo pri gašenju požara na Krasu.

Vlada je na današnji dopisni seji odločala o tem, kako pomagati vsem, ki se že nekaj dni trudijo in pomagajo pri gašenju požara. Kakšna pomoč bo zagotovljena?

Finančno nadomestilo za vse, ki pomagajo pri gašenju požara

Kot so sklenili, se bo zagotovilo finančna sredstva za vse prostovoljne gasilce in druge prostovoljce, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu.

In sicer, nadomestilo bo znašalo 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Finančna sredstva bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, so sporočili po seji vlade.

Vlada bo omenjena sredstva zagotovila iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Pomoč gasilcem in odpravljanje posledic požara tudi v prihodnjih dneh

Kot so še dodali na današnji seji, bo vlada tudi v prihodnjih dneh aktivno sodelovala in pomagala pri gašenju požara ter odpravljanju posledic le tega.

»Sodelovanje s prostovoljskimi in nevladnimi organizacijami bo vlada v prihodnje še nadgrajevala, v dialogu in s partnerskim odnosom tudi pri strateškem načrtovanju razvoja obeh področij,« so na Ministrstvu za javno upravo zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati so izpostavili še, da vlada sodelovanju s civilno družbo namenja posebno pozornost. To poudarja tudi premier Robert Golob, ki se je z nekaterimi nevladnimi organizacijami na delovnem srečanju že sestal konec junija, drugo srečanje pa načrtuje konec tega meseca.

Zaradi širjenja požara evakuirali več okoliških vasi

Gasilci se sicer že šesti dan zapored borijo z ognjenimi zublji, ki se širijo po goriškem Krasu. Razmere ostajajo resne, zaradi požara so morali danes tudi evakuirati več kraških vasi.

S požari na več lokacijah na Krasu se tako trenutno bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev, tudi iz Slovaške, Avstrije in Srbije, na pomoč prihajata tudi madžarska, ter letala pilatus. Nedavno je gašenje začel tudi hrvaški kanader.

Preberite še:

Starejše novice