Slika je simbolična.
Oglasni prispevek
Pet, 17.11.2023 14:31
V zadnjih nekaj tednih se je fokus preusmeril na plemenite kovine, predvsem zlato in srebro. Kot nekaj najbolj priljubljenih tovrstnih dobrin so bili trgovci močni na zanimanju na trg in so izkoristili gibanje cen z uporabo instrumentov, kot so CFD.

Glede na ta razvoj dogodkov so analitiki, ki delajo za priljubljeno borzno hišo CFD XFortunes, ponudili posodobitev cen zlata in srebra. Tukaj je, kaj so nam želeli sporočiti o tej temi.

Plemenite kovine, ki jim večajo opcije napetosti na Bližnjem vzhodu

Glavni imenovalec porasta plemenitih kovin se nanaša na nedavne napetosti na Bližnjem vzhodu. Kot večina od vas že ve, poteka vojna med Izraelom in območjem Gaze

Vse večja je tudi zaskrbljenost, da bi se lahko konflikt razširil v regiji, na kar bi bili tudi deležni v več državah, proti vojaškemu sodelovanju.

K sreči se to še ni zgodilo in čeprav so napetosti še vedno visoke, si trgi oddahnejo, glede na to, da so borze močno poskočile. Kljub takšnemu razvoju se cena zlata še naprej giblje blizu nedavnih najvišjih vrednosti, kar vodi razpravo k naslednji temi.

Cena zlata je narasla na 2000 dolarjev

Med 6. oktobrom in 27. oktobrom je cena zlata imela poskok iz 1800 na 2000 dolarjev. Vlagatelji in trgovci s CFD-ji (pogodbami na razliko), ki pa obratujejo z XFortunes, so plemenito kovino ponovno videli kot beg v to in zvišali ceno kljub tehničnim pogojem prekupljenosti.

V prihodnje bo poudarek na obrestnih merah, če se bo geopolitika premaknila v vzvratno ogledalo. Trgi že obratujejo z znižanjem obrestnih mer za leto 2024 in nižji donosi zakladnice so na splošno povezani z ugodnimi pogoji za zlato.

Trgovci bi morali spremljati tudi tehnično sliko, saj je med 2025 in 2050 dolarji ključno območje odpora za zlato. V zadnjih treh letih je prišlo do treh večjih zavrnitev in vedno močna so tveganja umika nižje, če se kupci ne bodo mogli prebiti višje.

Srebro se je premikalo v tandemu z zlatom

Ko gre za srebro, je cena oktobra že narasla za približno 13 odstotkov. Če pogledamo širšo sliko, pa se giblje okoli ravni, ki smo jih videli konec septembra letos.

Na podlagi razvoja cenovnih akcij se zdi, da trgovci niso tako osredotočeni na trgovanje s srebrom. Čeprav večina borznih hiš ponuja tudi to plemenito kovino, so razponi trgovanja ožji. Zaradi tega so obeti glede cene srebra še bolj negotovi. 

Vsaj v smislu ozkega obdobja je cena zaklenjena v razponu med 23,5 in 21 centov. Prelom na kateri koli strani bi lahko tudi imel opredelitev, kam se bo trg usmeril naprej.

Povzetek

Tako zlato kot srebro še naprej delujeta kot izvedljiva orodja za diverzifikacijo, zlasti ko drugi trgi, kot so delnice in obveznice, sočasno padajo. Pri trgovanju s CFD-ji lahko upoštevate tudi te instrumente, predvsem zato, ker za njimi stoji zelo dolga zgodovina. 

Ker so cene nestanovitne, se pa opcijske možnosti za trgovce pojavljajo na dolgi in kratki strani.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice