Foto: Bobo
STA
Čet, 18.4.2024 17:00
Premier Robert Golob je že čestital predsedniku hrvaške vlade in stranke HDZ Andreju Plenkoviću za zmago na parlamentarnih volitvah, ki so v sredo potekale na Hrvaškem.

Ob tem je dejal, da verjame, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom odlični odnosi med Slovenijo in Hrvaško nadaljevali.

»Jaz sem že včeraj ponoči čestital gospodu Plenkoviću, sedanjemu in verjamem da tudi bodočemu premierju, na zmagi,« je danes povedal predsednik vlade, ki se mudi na izrednem zasedanju voditeljev držav članic Evropske unije v Bruslju.

Golob je v sredo zaradi volitev na Hrvaškem v Bruslju tudi zastopal hrvaškega kolega, ki se bo vrhu predvidoma priključil danes.

Golob: Verjamem, da se bodo odlični odnosi nadaljevali

»Na nek način smo zadovoljni tudi v Sloveniji, ker verjamem, da smo v zadnjih dveh letih naredili velik korak naprej v odličnih odnosih in verjamem, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom ti odlični odnosi nadaljevali,« je dodal Golob.

Hrvaški premier in predsednik HDZ Plenković je ponoči po prepričljivi relativni zmagi na parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli koalicijska pogajanja, ter k sodelovanju povabil stranke, ki niso izključujoče.

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je HDZ prejela 60 poslanskih mandatov ter vse tri mandate, ki prihajajo od diaspore. Za poraženko volitev velja najbližja zasledovalka HDZ, levosredinska koalicija na čelu s stranko SDP, ki je po teh izidih dobila 42 poslanskih mandatov.

Za sestavo vlade je potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.

Starejše novice