Deklica s hula hopom bo šla kmalu v muzej. Stvaritev na naključno izbranem zidu v Nottinghamu je nastala oktobra. foto: Facebook
mimi inhof
Pet, 19.2.2021 15:12
Znameniti mural deklice s hula hopom je kupec že odpeljal na neznano lokacijo

Mural, ki ga je Banksy oktobra narisal na opečnato steno stavbe v Nottinghamu, več ne bo navduševal turistov. Deklica z kolesarsko gumo kot hula hopom je šla v restavriranje, potem ko kupil lastnik lokalne galerije John Brandler, ki je za BBC dejal, da jo želi ohraniti za prihodnje rodove in postaviti na ogled v varnem glaerijskem zavetju. Plačanega zneska za odkup, umetnino mu je prodal lastnik stavbe, ni želel razkriti, dejal je le, da gre za šestmestno številko.

Specializirano podjetje, ki je po Brandlerjevih besedah na podoben način že reševalo druge Banksyjeve stvaritve, bo zid prepeljalo na Škotsko in ga tam restavriralo, saj sta dež in vlaga že sprožila prve poškodbe na umetnini.

Kdo je Banksy?

Angleški grafitar, politični aktivist in filmski režiser, ostaja ena največjih enigem moderne umetniške scene. Njegova prava indetiteta ostaja zavita v tančico skrivnosti, njegova dela pa se pojavljajo na navidez naključnih lokacijah kot so zidovi ali namensko zgrajene skulpture. Njegova dela na avkcijah dosegajo impresivne zneske in o njegovem delu je nastalo več dokumentarcev.

Starejše novice