Slika je simbolična.
Selma Špendl
Čet, 24.11.2022 20:00
Božič je pred vrati in to pa pomeni le eno: pričenja se sezona božičnih filmov!

Kaj bi bil lahko boljši način za vstop v praznično decembrsko vzdušje v teh mrzlih zimskih dneh, kot ogled najljubšega božičnega filma s toplo skodelico čaja, vročega kakava ali še boljše ... kuhančka?

Ker k vsakoletni božični tradiciji spada tudi to, da smo cel dan v pižami, zaviti v toplo oddejo, kjer gledamo božične filme, smo v uredništvu pripravili za vse ljubitelje božiča vodnik po najboljših in najlepših božičnih filmih.

Predstavljeni filmi bodo v teh mrzlih in temnih dneh v vaš dom prinesli praznično vzdušje, nekateri pa celo poskrbeli za kakšno solzico.

Kako je Grinch ukradel božič (ang. How the Grinch Stole Christmas, 2000, ocena: 6,2)

Visoko na gori nad mestom čudaški samotar Grinch opazuje ljudi, ki živijo v pričakovanju božiča. Zlovoljen, kot je, ima veseljakov seveda vrh glave. A prav nihče, niti njegov kuža, ne ve, zakaj je Grinch pravzaprav tako čemeren.

Nekega dne se v Grinchevi glavi porodi ideja, da bo božiču enkrat za vselej naredil konec. Zamaskiran se napoti v mestece, da bi jo zagodel tamkajšnjim prebivalcem, pri tem pa poskrbi za pravo zmešnjavo.

Sam doma (ang. Home Alone, 1990, ocena: 7,6)

Prazničnega decembra si brez filma Sam doma sploh ne moremo predstavljati. Sam doma je izjemno uspešna in priljubljena družinska komedija o mladem Kevinu, ki ga pomotoma pozabijo doma, ko se njegova družina odpravi na božični izlet v Francijo.

Potem ko ugotovi, da je sam doma, mora braniti hišo pred nerodnima vlomilcema, ki načrtno kradeta po hišah v Kevinovi soseski v predmestju Chicaga. 

In ni odveč podatek, ki govori, da se je film po koncu predvajanja v kinodvoranah uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov kot film, saj je ustvarjalcem prinesel kar 476,6 milijona dolarjev. Če pa ste se že nasitili ogleda prvega filma, vam priporočamo ogled še drugega dela.

Počitnice (ang. The Holiday, 2006, ocean: 6,9)

Film Počitnice je film, ki govori o tem, kako pustiti staro breme za seboj in se zazreti v prihodnost.

Dve nepoznani ženski - ena premožna in uspešna v Ameriki, druga nesrečna pisateljica na angleškem podeželju - se v fazi obupa zaradi težav s fanti odločita preko božiča zamenjati svoja domova. Skozi komične preplete in srčne bolečine, ki ju ob tem spremljata, se obe na svoji novi pustolovščini seveda uspeta zaljubiti v lokalne fante. Kaj bi šlo lahko narobe?

Pravzaprav ljubezen (ang. Love Actually, 2003, ocena: 7,6)

Pravzaprav ljubezen je romantična komedija, ki govori o dveh različnih vidikih ljubezni na primeru desetih nepovezanih parov, zraven pa se vplete še številne posameznike, od katerih jih je mnogo povezanih z nadaljevanjem zgodbe. 

Zgodba je postavljena v London ter prikaže ganljive in smešne zgodbe o ljubezni. Film nam pokaže, da se da ljubezen opaziti posod in še bolj pomembno, da je ljubezen prisotna povsod.

Prejšnji božič (ang. Last Christmas, 2019, ocena: 6,5)

Last Christmas se po navdihu božične uspešnice Georgea Michaela osredotoča na življenje Kate, delavke božične trgovine, ki ne samo, da svojo službo sovraži, temveč mora biti celo oblečena v palčico in zvončkljati s svojimi škornji. 

Njeno življenje je polno slabih odločitev, zato ni nobeno presenečenje, da je Kate utrujena od neumnosti vsakdanjega življenja. No, vsaj vse to trenutka, ko v njeno življenje vstopi Tom, ki ji življenje obrne na glavo.

Film nas nauči, da je včasih je treba pustiti, da sneg pade, kamor lahko in preprosto prisluhniti srcu. Pa ne pozabiti imeti malo upanja v svet.

Umri pokončno (ang. Die Hard, 1988, ocena: 8,2)

Ker film velja za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov, ki se še dogaja ravno v božičnem času, ne moremo mimo tega, da ga ne vključimo v naš seznam filmov.

Bruce Willis se v vlogo neuničljivega policista zoperstavi močno organizirani teroristični skupini, ki zasede stavbo korporacije, v kateri je zaposlena tudi Johnova odtujena žena. Preverite, ali bo Johnu uspelo rešiti božični večer ... in ženo?

Pisma sv. Nikolaju (poljsko Listy do M., 2011, ocena: 7,4)

Film Pisma Sv. Nikolaju je film, ki govori o ljubezni in o tem, da je dobro in lepo imeti ljubljeno osebo, ki bo, ne glede na vse, vedno poleg nas. 

Božična romanca izpod slovenskega režiserja Mitje Okorna govori o zgodbah zelo različnih ljudi v Varšavi.

V filmu se skozi zgodbe razočaranega policista, ki se skuša pobotati z odtujeno družino, radijskega voditelj, ki s pomočjo navihanega sina išče novo ljubezen, razudanega bahača v božičkovem kostumu, ki lovi mladega tatiča, in urejenega poslovneža, ki priskoči na pomoč osiroteli deklici, prepletajo dobna naključja in kanček božičnega čudeža, ki tvorijo nepozabno zgodbo o upanju in ljubezni.

Škrat (ang. Elf, 2003, ocena: 7)

Nekega božičnega večera se dojenček v sirotišnici neopazno splazi v Božičkovo vrečo z igračami in tako pristane v Božičkovi delavnici na severnem tečaju. Čez dolga leta Buddy zraste in postane trikrat večji kot drugi škrati.

Takrat vsem postane jasno, da ne sodi v njihov svet, zato se odpravi iskat svojo pravo družino. Odpotuje v New York, kjer naj bi bile njegove korenine. Tam pa ga čaka nora pustolovščina.

Holidate (Netflix, 2020, ocena: 5,7)

Holidate je zgodba o mladi ženski Sloane Benson, ki zaradi pritiskov in obsojanj družine naravnost sovraži praznike. Ko se na božični večer še Sloanin brat zaroči s svojim dolgoletnim dekletom, Sloane ostane še zadnja samska oseba v družini. 

Holidate je film, v katerem se dva neznanca, ki sta sita samskega življenja, preko praznikov dogovorita, da bosta drug drugemu vse leto platonska plus ena. Vse, dokler ju na tej poti ne ujamejo prava čustva.

Gremlini (ang. Gremlins, 1984, ocena: 7,3)

Čeprav smo vajeni, da so božični filmi polni ljubezni in prijetnih trenutkov, se je Steven Spielberg leta 1984 odločil na tržišče poslati film božično grozljivko Gremlini, ki danes velja za enega izmed kultnih božičnih filmov.

Zgodba se dogaja o mladeniču, ki nehote prekrši tri pomembna pravila glede svojega novega hišnega ljubljenčka. V majhno mesto Kingston Falls spusti hordo zlobno nagajivih pošasti, ki v mestu povzročijo pravo razdejanje in uničenje.

Starejše novice