oglasniprispevek1
Tor, 17.1.2023 13:00
Lastniki stanovanj, podjetij in drugih poslovnih prostorov ter objektov se vse pogosteje odločajo za drsne steklene predelne stene. Poznavanje prednosti in slabosti takšnih predelnih sten bodo tudi vam pomagale k lažji odločitvi.

Osnovni namen predelnih sten je ločiti prostor na manjše enote oziroma bivalne prostore, ki zagotavljajo večjo funkcionalnost. Najpogosteje so izdelane iz opeke, lesa, betona ali gips plošč, vendar v tem primeru ne dosežemo najboljše interakcije med posameznimi prostori.

Vse pogosteje uporabljajo steklene predelne stene, ki ustvarjajo odprte in svetle prostore, poleg tega pa imajo še ogromno drugih prednosti. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na slabosti – le dobro poznavanje prednosti in slabosti bo prispevalo k pravilni odločitvi.

Prednosti drsnih steklenih predelnih sten

Drsne predelne stene iz stekla so vedno bolj priljubljene. Uporabljajo se v domovih, poslovnih prostorih in podjetjih, nanje pa naletimo tudi v številnih trgovskih centrih. Več kot očitno je, da imajo številne prednosti.

Ustvarjanje odprtih in svetlih prostorov

Steklena stena je prosojna, zato omogoča neovirano prehajanje svetlobe v prostor, na prvi pogled pa delujejo prostori kot ena celota. Čeprav so prostori ločeni in zasebni, pa so vizualno še vedno med seboj povezani. 

Za razliko od klasičnih predelnih sten, je pri steklenih stenah možno prilagajati stopnjo zasebnosti oziroma prepuščanja svetlobe. S pomočjo žaluzij ali zaves lahko kadarkoli poskrbite za dovolj zasebnosti, ali pa za to uporabite matirano, peskano ali ornamentno steklo. Steklo se lahko tudi polepi s kakršnimi koli folijami kot so potiskane, refleksne, barvne ter ostale. 

Večje udobje

Zaradi prostornih in svetlih prostorov je več kot očitno, da steklena stena poskrbi za zelo prijeten ambient tako za bivanje kot tudi za delo. 

Znanstveno je dokazano, da je naravna svetloba veliko bolj prijetna kot pa na primer umetna, prav tako pa pozitivno vpliva na naše zdravje in produktivnost. Prostori, ki so pregrajeni s steklenimi stenami ne dajejo občutka utesnjenosti, zato je bivanje v njih prijetnejše, poleg tega ponujajo dobro zvočno izolativnost.

Boljša estetika prostorov

Sodobna arhitektura stremi k vse večjim steklenim površinam, ker so se izkazale za estetsko zelo privlačne. In podobno je tudi, ko je govora o steklenih predelnih stenah v notranjih prostorih, ki poskrbijo za sodoben dizajn. 

Njihovo neovirano odpiranje po vodilih ne zavzema nič dodatnega prostora, zato so še toliko bolj privlačne.

Funkcionalnost

Drsne steklene stene so večfunkcionalne. Sicer se zelo pogosto uporabljajo za zimski vrt, vendar so vse pogostejša rešitev tudi v notranjih prostorih. 

Na eni strani delujejo kot pregrada, hkrati pa omogočajo prehajanje naravne svetlobe v prostor in vizualno povečajo prostor. Ker drsijo po vodilih, so zelo enostavne za odpiranje in zapiranje, pri čemer lahko stopnjo odprtosti izberete sami. 

Izdelava po meri

Steklena predelna stena je praviloma izdelana po meri, pri čemer so možnosti prilagajanja praktično neomejene. 

Njene dimenzije se prilagodijo prostoru, prav tako pa tudi odpiranje in zapiranje. Zaradi različnih možnosti senčenja in izbire stekla, pa lahko poskrbite tako za zasebnost kot tudi estetski vtis.  

Hitra in enostavna montaža

Steklene predelne stene so zelo enostavne za namestitev. Za postavitev ni potrebne nobene posebne priprave prostora, ker pa gre za suhomontažno vgradnjo, je celoten postopek brez posebne umazanije.

Enostavno vzdrževanje

Steklo je že samo po sebi zelo enostavno za vzdrževanje, zato steklenih predelnih sten ni potrebno barvati ali brusiti. Poleg tega pa ni nobenega strahu, da bi takšne stene sčasoma zarjavele. 

Vse, kar je potrebno je, da jih redno očistite z vlažno krpo oziroma s čistilom za steklo ter v primeru drsnih sten, vodila redno namažete z lubrikantom.

Slabosti drsnih steklenih predelnih sten

Pred končno odločitvijo pa se je potrebno temeljito seznaniti tudi s slabostmi steklenih predelnih sten. Čeprav je le teh malo, pa lahko kljub temu marsikoga odvrnejo od nakupa. 

Strah pred razbitjem

Res je, če boste po stekleni pregradni steni močno udarili, se bo po vsej verjetnosti razbila. Vendar pa so vse steklene stene izdelane iz kaljenega stekla, ki je odporno tudi na nekoliko močnejše udarce in popolnoma primerno za vsakodnevno uporabo. 

Če so stekla lepljena med seboj, do razbitja ne pride. V primeru da poči, naredi mrežo in ostane skupaj.

Pomanjkanje zasebnosti 

Nekateri imajo o steklenih stenah pomislek predvsem zaradi pomanjkanja zasebnosti. Vendar je strah popolnoma odveč, saj si lahko z izbiro pravega stekla ali senčila ustvarite dovolj zasebnosti takrat, ko jo potrebujete. 

Prstni odtisi

Drsne steklene stene lahko hitro postanejo magnet za prstne odtise, ki so za marsikoga lahko moteči. Vendar se lahko z ustrezno zasnovo njihovega odpiranja in zapiranja izognete prekomernemu dotikanju stene, posledično temu pa bo na steni tudi manj prstnih odtisov. 

Drsne steklene predelne stene niso le modni hit, ampak so se izkazale za zelo funkcionalno in uporabno rešitev tako v domovih kot tudi poslovnih prostorih. Res je, da imajo tudi določene slabost, vendar, ko nastopi čas odločitve, prednosti zagotovo prevladajo nad njimi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice