oglasniprispevek1
Pet, 6.10.2023 14:29
Notranji kamini so učinkovit način ogrevanja prostorov, hkrati pa poskrbijo za edinstveno vzdušje v prostoru. Predno se lotite njihove vgradnje, pa je potrebno pomisliti na mnogo dejavnikov.

Kakovostna obzidava ter vgradnja notranjega kamina je ključnega pomena za doseganje njegovega optimalnega delovanja. Zato je potrebno temeljito razmisliti o tem, kaj želimo in kaj potrebujemo ter temu ustrezno načrtovati celotno vgradnjo notranjega kamina.

In na kaj vse morate pomisliti, boste izvedeli v nadaljevanju.

Dobro načrtovanje

Vgradnja notranjega kamnina je dolgoročna naložba, zato zahteva dobro načrtovanje od same zasnove projekta do njegove izvedbe. Zato je najbolje, da celoten projekt prepustite pečarskim mojstrom in strokovnjakom, ki bodo vaš bodoči kamin oblikovali po vaših željah.

Že pri načrtovanju je pomembno, da dobro pomislite na to, kam boste postavili kamin in kako naj izgleda ter kakšno funkcijo naj opravlja in kakšne so vaše potrebe.

Pomemben del načrtovanja je tudi izbira ustrezne moči ter dimenzije kamina, saj bo le tako zagotavljal optimalno ogrevanje bivalnih prostorov.

Nikakor pa ne pozabite tudi na svoj življenjski slog, ki močno vpliva na izbiro kamina in posledično temu tudi na vse ostale elemente, ki so nujno potrebni za ustrezno vgradnjo.

Izbira kamina

Izbira notranjega kamina je odvisna od številnih različnih dejavnikov. Pri izbiri je pomembno predvsem to, da izberete kamin, ki ustreza načinu gradnje in vašemu življenjskemu slogu, ob tem pa je potrebno upoštevati tudi način prenosa toplote v prostor.

Opazili boste, da nam je na trgu na voljo veliko različic kaminov, ki jih uvrščamo v različne kategorije:

Glede na način ogrevanja prostora:

  • toplozračni kamin, ki ogreva prostor z izpihom toplega zraka;
  • toplovodni kamin, ki za medij prenosa toplote uporablja vodo;
  • akumulacijski kamin, ki ogreva prostor s sevanjem toplote v prostor.

Slednji - akumulacijski kamin - ima največjo sposobnost dolgoročnega ogrevanja stanovanja in z njim boste lahko z najmanj dela in drvmi vaš prostor greli najdlje.

Glede na vrsto kuriva:

  • kamin na drva, ki pričara edinstven občutek domačnosti; edina pomanjkljivost je, da je potrebno drva redno nalagati, a tudi to opravilo lahko s pravilno obzidavo postane tako redko da vam postane v užite;
  • kamin na pelete, ki vam ponujajo izjemno udobje in popolno avtomatizacijo ogrevanja, ampak rabijo redne servise njihovih motorjev za nalaganje ter izgorevanje in vas na dolgi rok lahko dosti več stanejo.

Dovod zraka

Za delovanje notranjega kamina je ključnega pomena tudi dovod zraka. V vseh novejših objektih se zrak v kurišče dovaja od zunaj. V tem primeru se vgradi v fasadi rešetka in cev premera 125 mm skozi katero se v toplotno napravo dovaja zrak, ki je potreben za izgorevanje drv.

Seveda pa mora biti cev tudi toplotno izolirana zaradi razlik v temperaturah zunaj ter znotraj objekta - napačna instalacija lahko dovede do plesni.

*Možnosti za dovod zraka pa je več. Zrak lahko dovajamo tudi iz podkletenih prostorov ali iz podstrešja.

Dovod zraka mora biti predvsem dovolj velik. Najpogostejša napaka je, da je dovod zraka premajhen, kar posledično vpliva tudi na slabo delovanje kamina.

Priprava prostora

Ne glede na to, ali ste se odločili za kaminski vložek na drva ali na pelete, je potrebno pred vgradnjo notranjega kamina ustrezno pripraviti prostor.

Pri tem je pomembna predvsem kakovostna priprava podlage, ki prepreči posedanje kamina in razpoke na zunanje konstrukciji, hkrati pa poskrbi, da bo kamin tudi čez več 10 let trdno stal.

Med inštalacijo moramo biti pozorni tudi na zadostno izoliranje stranskih sten ter stropa, saj tako zagotovimo največji izkoristek ter dolgoročno zdravje objekta!

S tega vidika je pomembno, da:

  • ustrezno pripravite podlago – na betonsko ploščo naredite betonski ali siporeks temelj;
  • so tla ognjevarna in dovolj nosilna, saj je v povprečju teža kaminskega vložka od 150 do 250 kilogramov;
  • pod kaminom in dimnikom ne sme biti talnega gretja in nobenih inštalacij, ampak samo estrih brez toplotne izolacije.

Dimnik

Dimnik je nepogrešljiv del kamina, saj ustvarja naraven vlek za odvajanje dima. Za dobro delovanje je ustrezen dimnik prvi pogoj, pri čemer je potrebno biti pozoren predvsem na ustrezen presek in ustrezno višino:

  • Presek: danes se standardni preseki gibljejo med 160 in 200 milimetri, kar pa je odvisno od tipa in velikosti ogrevalne naprave oziroma kamina ter od same dolžine dimnika.
  • Višina: minimalna višina dimnika naj znaša štiri metre od priklopa kamina ali peči na dimnik. Na višino dimnika je potrebno biti pozoren predvsem v mansardah, kjer večji del dimnika sega močno nad streho objekta. tovrstne težave se rešujejo na ta način, da je notranji kamin pogosto nameščen v sredini objekta, kjer je streha tudi najvišja.

Poleg višine in preseka pa je pomembna tudi celotna izvedba dimnika. Pomembno je, da so izdelani v skladu s predpisi in požarno varnostjo, zato je najbolje, da izvedbo dimnika prepustite strokovnjakom.

Material za vgradnjo notranjega kamina

Za vgradnjo notranjega kamina pa je potrebno izbrati tudi kakovostni material.

Kamin mora biti obzidan čim težje, tako da ima sposobnost akumulirati toploto in jo tudi dolgo časa oddajati v prostor.

Večinoma ljudi stori napako, ker si ogleduje kamine z preveliko močjo za nizkoenergijsko hišo, in premajhno sposobnost akumulacije toplote. Tako dobijo izdelek ki ne more zadovoljiti njihovih potreb.

Mnogi so prepričani, da se vgradnje kamina lahko lotijo sami, vprašanje pa je, če v tem primeru resnično dobijo profesionalni izdelek.

Namesto tega vam priporočamo, da za vgradnjo poiščete izkušene pečarske mojstre, saj vam vgradijo notranji kamin, ki vam bo dolgo in dobro služil.

Starejše novice