Jana Bohar
Čet, 30.3.2023 09:53
Pilates je edinstvena kombinacija vaj za krepitev in gibljivost telesa, kjer obremenitev predstavlja lastna teža. Bistvo vadbe je krepitev globokih mišic, stabilnost telesa in mobilizacija telesa, poleg vadbe za telo pa je tudi vadba za um in dušo.

Posebnost pilates vadbe je to, da posamezne vaje izvajamo v določenem zaporedju, vsaka vaja pa se tekoče nadaljuje v naslednjo.

Izvajanje pilates vaje zahteva pozornost in koncentracijo, rezultat pa ni samo moč, temveč tudi eleganca, izboljšanje gibalnih vzorcev in boljše splošno počutje.

Na splošno pilates vadba pozitivno vpliva na fleksibilnost telesa, stabilizacijo in simetrijo telesa, na miselno osredotočenost, obvladovanje stresa in pravilno držo. 

Pozitivni učinki pilates vadbe 

Obstajajo različne pilates vadbe, ki se lahko izvajajo na tleh ali na blazinah. Pri nekaterih se uporabljajo pripomočki, kot so elastični trakovi, žoge in palice.

Ne glede na to, katero obliko pilates vadbe izvajate, boste po vsaki občutili boljše psihično počutje, odpravili boste bolečine v hrbtu in glavobole, povečali gibljivost telesa in navsezadnje izgubili odvečno maščobo in kilograme.

Na dolgi rok se lahko z rednim izvajanjem pilatesa izognete osteoporozi, bolečinam v hrbtenici, prebavnim težavam in morebitnim padcem zaradi izgube ravnotežja.

Pilates vadba za nosečnice

Pilates vadba je odlična tudi za nosečnice. ki je posebej prilagojena njim in se izvaja na posebej oblikovanih pripomočkih, ki preprečujejo pritiske na trebušni predel in podpirajo hrbtenico.

Pilates za nosečnice poleg vaj za dobro počutje temelji na dihanju, ki je pri porodu še kako pomembno. Seveda pilates za nosečnice poteka skladno z varnostnimi napotki Svetovne zdravstvene organizacije, namenjen pa je predvsem  zdravim nosečnicam brez pridruženih bolezenskih stanj.

Vaje za pilates za starejše osebe

Za starejše odrasle je še posebej pomembno, da ostanejo aktivni tudi v jeseni življenja. Pilates za seniorje je odlična oblika rekreacije, ki je namenjen vsem osebam, starejšim od 60 let, ki želijo ohraniti vitalnost in dobro počutje.

Pilates vaje so prilagojene tako, da vplivajo na izgradnjo mišične moči, izboljšanje koordinacije in ravnotežja. Obenem je poudarek na preprečevanju možnosti za inkontinenco in povečevanju mineralne gostote.

Za pilates za seniorje ni nikoli prepozno, program in cenik pilates vadb pa najdete v rehabilitacijskem studiu Peti element v Ljubljani.

Pilates na reformerjih

Reformer je naprava za izvajanje pilates vaj, čigar posebnost je drsna podloga, ki je z vrvjo vpeta med vzmeti. Nestabilna drsna površina omogoča intenzivno vadbo mišic brez nepotrebnih kompenzacij, vzmet pa daje naravni upor.

Pilates na reformerjih omogoča nešteto različic vaj, od ležečih, sedečih, klečečih in stoječih.

Pilates na blazinah

Pilates na blazinah ne pomeni samo to, da se izvaja na blazinah, temveč tudi, da so v miofascialno gibanje ter vaje za moč in gibljivost vključene smernice kinezioterapije in fizioterapije.

Gre za najbolj priljubljen način izvajanja pilates vadbe, primeren pa je tako za začetnike kot za napredne rekreativce. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice