Foto: Mediaspeed
Pia Seidl
Pet, 12.5.2023 12:25
Nocoj bo v Kinu Šiška nastopila primorska raperka Masayah.

V Kinu Šiška bo nocoj nastopila mlada primorska raperka Masayah, po mnenju glasbene stroke najbolj obetavna novinka leta.

Prvi samostojni koncert v Ljubljani

Na prvem samostojnem koncertu v Ljubljani bo predstavila nedavno izdani prvenec Zavedno, ki so ga organizatorji opisali kot enega najtežje pričakovanih izdaj leta. V živo bo zazvenel ob podpori plesalcev in gostov.

Dvaindvajsetletna hip-hop in r'n'b ustvarjalka Masayah s pravim imenom Mia Puhar Rodin prihaja iz Ankarana.

V glasbi je začela z igranjem kitare in še kot najstnica skupaj z Robertom Vatovcem nastopila na Melodijah morja in sonca, nato pa jo je prevzel rap.

Po podatkih portala Muzikobala je napisala že več deset pesmi, predvsem v slovenščini.

V njih se kaže družbena kritika glede tehnologije, interakcije med mladimi, neenakosti, diskriminacije, blizu so ji tudi tematike v povezavi z družino, odraščanjem, ljubeznijo, prvimi življenjskimi razočaranji, umetnostjo.

Njen največji mentor je izolski raper Drill, s katerim je leta 2018 začela tudi nastopati.

Uspešna samostojna pot

Samostojno pot si je tlakovala s skladbami, kot so Pusto, Verjemi vase, Da blo bi in Ni panike, ki so na YouTubeu zabeležile več sto tisoč ogledov.

Lani se je Masayah povezala s producentom Hyujem in izdala album za zbirko slovenske uporniške poezije z naslovom H2SO4 pri založbi Beletrina.

Na njem je med drugim sodelovala z domačimi raperji, kot so Emkej, Zlatko, Ghet in Vazz.

Velika nagrada, Zlata piščal

Glasbena akademija, ki podeljuje strokovne nagrade v popularni glasbi, zlate piščali, jo je v četrtek nagradila kot novinko leta.

O tem, kaj ji pomeni hip hop kultura, je v enem od intervjujev povedala, da je to nekaj, kar živiš, dihaš, čutiš.

»Meni, na primer, bi brez te kulture v življenju bilo pusto, tako kot povem v svojem prvem izdanem komadu, ki se glasi prav tako - Pusto. Najboljša obrazložitev je ravno besedilo tega komada.

V njem povem vse - od tega, kako so stvari v življenju vplivale name, kdo sem in kako se izražam v tem svetu.«

Starejše novice