Oglasni prispevek
Sre, 17.4.2024 07:00
Sodobne klimatske naprave so ključni element za doseganje optimalnega udobja v vašem domu. Zaradi široke ponudbe in tipov enot bomo podrobneje raziskali njihove prednosti in posebnosti.

Glede na tip montaže ločimo na stenske, talne, kanalske, kasetne klimatske naprave Mitsusbishi Electric.

Kljub široki ponudbi različnih tipov klimatskih naprav, ki se razlikujejo predvsem po funkcijah in dizajnu, je še ena pomembna značilnost tip montaže. Čeprav so stenske najbolj pogoste, poznamo še talne, kanalske in kasetne klimatske naprave. 

Stenske klimatske naprave

Stenske klimatske enote, so zaradi preproste namestitve izjemno priljubljene in mnogim predstavljajo tisto prvo asociacijo, ko pomislimo na klimatske naprave.

Ena izmed stenskih klimatskih naprav Mitsubishi Electric je preprosta klima MSZ-HR. Ta ponuja izjemno učinkovito klimatizacijo s številnimi prednostmi:

 • enostavna namestitev: stenske enote, kot je MSZ-HR, omogočajo hitro namestitev na notranjih stenah prostora, kar je še posebej koristno v primeru, da so možnosti namestitve omejene,
 • estetski videz: ne predstavlja le klimatske naprave, temveč dopolnjuje estetiko prostora, saj se nevsiljiva oblika odlično prilega različnim notranjim stilom,
 • prilagodljivost delovanja: z inverter tehnologijo, MSZ-HR zagotavlja visoko energetsko učinkovitost in prilagodljivost delovanja ter zmožnost natančnega prilagajanja moči glede na potrebe, kar prispeva k bolj učinkoviti porabi energije,
 • tiho delovanje: omogoča klimatizacijo brez pretiranega hrupa, kar je še posebej pomembno v spalnicah, garsonjerah ali pisarnah,
 • inteligentne funkcije: omogočajo natančen nadzor nad temperaturo in hitrostjo ventilatorja, opcijska Wi-Fi povezljivost pa omogoča še dodaten nivo prilagodljivosti, enote MSZ-HR_VFK pa imajo že vgrajen Wi-Fi vmesnik.

Zahvaljujoč uporabnim funkcijam so stenske klimatske enote, kot je MSZ-HR, idealna izbira za tiste, ki želijo učinkovito klimatizacijo, obenem pa z nevpadljivo in elegantno obliko enote ohranijo izgled prostora. 

Mitsubishi Electric MSZ-HR se pogosto priporoča tudi za manjše prostore, kjer je hitra klimatizacija in prilagodljivost ključnega pomena.

Posebnosti stenskih enot

Kljub številnim prednostim imajo stenske enote še nekaj posebnosti, na katere moramo biti pozorni:

 • omejena moč hlajenja/ogrevanja: manj primerne za večje prostore, saj imajo omejeno moč hlajenja ali ogrevanja v primerjavi z večjimi enotami,
 • nižja energetska učinkovitost pri starejših modelih: starejši modeli stenskih enot morda ne dosegajo visokih standardov energetske učinkovitosti, kar lahko vpliva na dolgoročne stroške delovanja, vendar to za tehnološko napredno enoto Mitsubishi Electric MSZ-HR ne velja. 

Talne klimatske naprave

Talne klimatske enote predstavljajo inovativno alternativno rešitev stenskim enotam. Tukaj izstopa model Mitsubishi Electric MFZ-KT. Če razmišljate o talni enoti, so njihove prednosti:

 • odlična prostorska rešitev za mansarde: kompaktne dimenzije in elegantna oblika, ki se zlahka integrira v sodobne bivalne prostore, omogočata namestitev, kjer je zaradi nizkih kotnih stropov ali večjih steklenih površin in oken, stenski prostor omejen,
 • enakomerna porazdelitev zraka: patentirane lopute na enoti omogočajo enakomerno razporeditev ogretega ali ohlajenega zraka po prostoru in so odlična izbira predvsem za ogrevanje z obratnim ciklom, ker razpršijo topel zrak v višini stopal,
 • enostavno vzdrževanje: talne klimatske enote zagotavljajo lažjo dostopnost za priročnejše čiščenje in vzdrževanje. 

Talne klimatske enote so priporočljive za tiste, ki so omejeni z montažo v prostoru ali zaradi estetskega vidika.

Posebnosti talnih enot

Talne klimatske enote, kot je Mitsubishi Electric MFZ-KT, so inovativna rešitev s številnimi prednostmi, vendar imajo tudi nekatere posebnosti:

 • omejena vgradnja v nekatere prostore: zaradi specifike vgradnje se nekatere talne enote morda težje vgrajujejo v prostore, kjer je prostor pri tleh zaradi pohištva ali razporeditve omejen,
 • manj primerne za hitro hlajenje in ogrevanje večjih prostorov: talne enote morda niso najboljša rešitev za hitro hlajenje ali ogrevanje večjih prostorov, saj zaradi pozicije običajno potrebujejo več časa, da celoten prostor doseže želeno temperaturo,
 • vidne cevi in odtoki: pri nekaterih modelih talnih enot so lahko vidne cevi in odtoki, kar lahko vpliva na videz prostora, vendar to ne velja za Mitsubishi Electric MFZ-KT, saj se s svojim modernim dizajnom odlično poda v vsak primeren prostor. 

Kanalske klimatske naprave Mitsubishi Electric

Kanalske klimatske enote, kot je model Mitsubishi Electric SEZ-M, predstavljajo sofisticirano rešitev za tiste, ki želijo izvrstno klimatizacijo brez vidne enote. 

Te bolj specializirane klimatske naprave, so izjemna rešitev za prilagojene prostore, kjer je minimalistična estetika na prvem mestu, prostorska razporeditev in konstrukcija pa dopušča inštalacijo. Prednosti kanalskih klimatskih enot so:

 • diskretna montaža: model SEZ-M, omogoča diskretno montažo v spuščene stropove in ohranja čist videz prostora, ker so vidne le reže za dovod in odvod zraka,
 • visoka energetska učinkovitost in tiho delovanje: z uporabo DC inverter tehnologije ter ekološkega hladiva R32 z nizkim GWP-jem (global warming potential), so kanalske enote energetsko učinkovite in tišje,
 • prilagodljivost razporeditve zraka: kanalske enote omogočajo izjemno prilagodljivo razporeditev zraka po prostoru in posledično omogočajo zelo enakomerno klimatizacijo,
 • integracija: kanalske enote se lahko enostavno integrirajo z drugimi sistemi pametnega doma, kar omogoča popoln nadzor nad klimatizacijo vašega celotnega bivalnega okolja.

Kanalske klimatske enote so idealna izbira za tiste, ki želijo ohraniti minimalističnost prostora brez vidnih elementov klimatizacije.

Prilagodljivost, energetska učinkovitost in neopaznost pa poskrbi, da so najbolj primerna izbira za prostore, kjer spuščeni stropovi in želena minimalistična estetika omejuje namestitev ostalih tipov klimatskih naprav.

Posebnosti kanalskih enot

Kanalske klimatske enote, kot Mitsubishi Electric SEZ-M, so diskretne in prilagodljive, vendar imajo tudi nekaj posebnosti:

 • zahtevnejša namestitev: montaža kanalskih enot je lahko zahtevnejša saj je potrebno natančno načrtovanje, kar lahko poveča stroške in čas namestitve,
 • primernost za prostore s spuščenimi stropi: glavna prednost je tudi posebnost, saj so kanalske klimatske naprave primerne le za prostore s spuščenimi stropi.

Kanalske klimatske enote so idealna izbira za tiste, ki želijo ohraniti ličnost prostora brez vidnih elementov klimatizacije.

Kasetne klimatske naprave

Klimatske naprave s kasetnimi enotami kot je model Mitsubishi Electric SLZ-M z DC inverter tehnologijo in štirimi smernimi izpihi zagotavljajo optimalno razporeditev zraka. Notranje enote lahko enostavno uporabimo v povezavi z MXZ multi enotami, ki jih odlikuje varčno delovanje.

Prednosti klimatskih naprav s kasetnimi enotami so: 

 • učinkovita distribucija zraka: zaradi svoje centralne lokacije v prostoru in možnosti razporejanja zraka v štiri smeri, kasetne klimatske naprave zagotavljajo enakomerno in učinkovito distribucijo hladnega ali toplega zraka po celotnem prostoru,
 • visoka energetska učinkovitost: večino kasetnih klimatskih naprav današnjega časa je zasnovanih z naprednimi tehnologijami, ki optimizirajo porabo energije in zmanjšujejo stroške obratovanja brez da bi pri tem žrtvovale najvišjo raven udobja,
 • diskretna vgradnja in enostavno vzdrževanje: kasetne enote so skoraj nevidne, saj je večji del naprave skrit v stropu, vidna pa je le dekorativna plošča. Klimatska naprava se tako povsem zlije z prostorom in hkrati omogoča preprost dostop do filtrov in drugih delov, zaradi česar je redno vzdrževanje lažje in učinkovitejše.

Klimatske naprave s kasetnimi enotami so idealne za vse, ki cenijo estetiko ter skladnost prostora, visoko energetsko učinkovitost in udobje. 

Večinoma pa se uporabljajo v večjih komercialnih prostorih kot so velike pisarne ali konferenčne sobe, telovadnice ali stanovanjski prostori z odprtim tlorisom, kjer tradicionalne stenske enote morda niso dovolj učinkovite za pokrivanje celotnega območja.

Tla, strop ali stena?

Pri izbiri klimatske enote je ključno upoštevati specifike vašega prostora. Stenske, talne, kanalske ter kasetne enote Mitsubishi Electric, ponujajo raznolikost možnosti in vrhunsko tehnologijo. 

Vaša odločitev za specifično enoto je tako odvisna od velikosti prostora, vaših estetskih in funkcionalnih preferenc ter želenega načina vgradnje.

Stenske enote so odlična rešitev za manjše do srednje velike prostore, kjer je izredno pomembna hitra klimatizacija; na primer v spalnicah ali manjših pisarnah in garsonjerah. 

Talne enote so priporočljive, ko stene prostora oziroma razporeditev, onemogočajo popolno fleksibilnost glede montaže; kot v mansardah z nizkimi stropi.

Kanalske enote se odlično prilegajo prostorom s spuščenimi stropi, saj omogočajo vrhunsko klimatizacijo, ne da bi motile estetski videz prostora. 

Klimatske naprave s kasetnimi enotami so z enakomerno porazdelitvijo zraka v vse štiri smeri najbolj primerne za večje prostore kot so pisarne ali konferenčne sobe ter stanovanjski prostori z velikim odprtim tlorisom, kjer tradicionalne stenske enote niso dovolj učinkovite za pokrivanje celotnega območja.

Upamo, da boste sedaj lažje izbrali enoto, ki bo najbolje ustrezala potrebam in specifikam vašega doma. Za vsa dodatna vprašanja se lahko obrnete na podjetje Ream, uradnega zastopnika in distributerja klimatskih naprav Mitsubishi Electric. Pokličite brezplačno številko 080 98 98 ali pišite na [email protected]

Starejše novice