foto: Mimi Inhof
mimi inhof
Čet, 13.8.2020 01:08
Ta konec tedna se pričenja Festival Lent, pred njegovim pričetkom smo se pogovarjali z Andrejem Težakom Teškyjem, producentom in programskim vodjem Večerovega odra na Lentu.

Tešky je založnik, igralec, stand up komik, organizator festivala stand up komedije Panč, ki se te dni začne na Ljubljanskem gradu, "dobrodelni maratonec" in producent ter programski vodja Večerovega odra na Festivalu Lent. Nekoč je delal s pokojnim Smiljanom Krežetom od katerega je prevzel 'zapučino' rockovsko obarvenega dela tradicionalnega festivala na Dravi, ki so ga letos z junija prestavili na konec meseca. "Na srečo nam je uspelo nekako obdržati Festival Lent in obdržati Večerov oder, ki je bil najbolj na udaru, saj je namenjen bolj rockerskim izvajalcem."

 

Lokacija Večerovega odra se letos seli iz Trga Leona Štuklja na Rotovški trg.

"Ja, na stari lokaciji se je običajno zbralo med 1500-2000 obiskovalcev, zdaj smo na novi sedeči lokaciji, kjer se lahko zbere 300 obiskovalcev. Pojavili so se dvomi ali naj se dogajanje odpove, na koncu pa je premagala želja, da Večerov oder ostane tudi v letu 2020. Bilo je nekaj vprašanj ali je smiselno delati rockerske koncerte v sedeči konfiguraciji, a osebno mislim, da je boljša tovrstna koncertna izkušnja kot da je sploh ni."

 

Bodo izvajalci zaradi tega spremenili programe?

"Ja, več bo akustike in prepričan sem da bodo ljudje zadovoljni."

 

Je bilo kaj neizogibnih odpovedi pri nastopajočih, ker niso mogli priti v Slovenijo?

"Že v štartu smo se odločili, da tokrat gremo v čimbolj slovenski program. Kar se zdaj kaže za pametno odločitev. Na Večerovem odru tako nastopajo izključno slovenski izvajalci, res smo do zadnjega upali, da bomo uspeli gostiti hrvaške Brkove, ker smo želeli dodati pankovski bend. Tudi z Elvisi (Elvis Jackson, op.a.) malce tvegamo, ker je ob njihovi glasbi težko sedeti."

 

In vse bomo slišali v akustični izdaji?

"Večino. Naj to ostane za presenečenje."

Seznam nastopajočih na Večerovem odru 2020:

21.08. Siddharta

22.08. Siti hlapci

23.08. Emkej in Muzičari

24.08. Prismojeni profesorji bluesa

25.08. Koala Voice + MRFY

26.08. Vlado Kreslin

27.08. Dan D

28.08. Lačni Franz

29.08. Elvis Jackson

Kdaj se začenja prodaja vstopnic?

"Prodaja vstopnic se začne teden pred festivalom in glede na interes pričakujemo, da bodo tudi hitro razprodane. Ljudje hrepenijo po koncertih. Podobno se dogaja s stand up festivalom Panč na ljubljanskem gradu. Običajno se tam proda 1000 vstopnic, zdaj smo zmanjšali kapaciteto na 300 in v prvem dnevu smo jih prodali več kot 100."

Po kakšnem ključu ste razporedili sedeže glede na smernice NIJZ?

"Sistem smo zastavili tako, da se vstopnice prodajajo po dve ali tri skupaj, nato so vmes prazni sedeži, ker je zahtevana razdalja, nato spet po dva ali trije sedeži skupaj, posamičnih vstopnic je manj, ker ljudje na takšne prireditve običajno ne hodijo sami. Nato pa prilagajamo vstopnice oz. razporeditev glede na prodajo v smislu, če po kakšnih 'paketih' je več povpraševanja. Pač poskušamo biti kreativni, stole postavljamo v 'cik-cak', tako da lahko maksimalno izkoristimo kvadraturo in hkrati ohranimo zahtevano razdaljo."

 

Tudi tistih osem metrov med odrom in prvo vrsto?

"Osem metrov med mikrofonom in prvo vrsto, ja. Predskupine pa smo morali odpovedati, ker bi morali nastopajoči in občinstvo ves čas prireditve ostati na prizorišču, na katerem ne smeš za šank, ker se pijača streže samo pri stolih, ne smeš se pa 'nagnetet' na izhod med pavzo enega in drugega izvajalca. Skratka, pestro, se pa veselim dobrih koncertov."

Starejše novice