Jana Bohar
Pon, 27.3.2023 10:58
Sedežna garnitura je osrednji del vsake dnevne sobe.

Glede na trenutni trend, da se vsi bivalni prostori združujejo v enoten prostor, je še toliko bolj pomembno, da izberemo pravo sedežno garnituro, saj bo le-ta predstavljala ključni element celotnega bivalnega prostora.
 
Sedežna garnitura lahko služi tudi kot elegantna pregrada prostora. Pri nakupu moramo paziti, da izberemo model, ki ima tudi hrbtno stran oblečeno v originalno tkanino – pri določenih proizvajalcih je ta opcija že standardna, drugi pa takšno možnost nudijo kot doplačilo.

Kotna garnitura ali kavč?

Prvo vprašanje, na katerega naletimo pri izbiri sedežne garniture, je  ali se odločiti za kotno izvedbo ali za raven dvo-, tro- ali štirised. Na to vplivata predvsem dva dejavnika – koliko prostora imamo na voljo ter kakšne so naše navade.

Če imamo na voljo manj prostora (manj kot 240 centimetrov) je odločitev za samostojni trosed bolj smiselna, saj bomo s tem pridobili več prostora za sedenje. Pri večjih prostorih je običajno bolj smiselna odločitev za kotno sedežno garnituro.

Izbira materiala za sedežno garnituro

Sedežne garniture so na voljo v različnih materialih in barvah. Materiale lahko na grobo razdelimo v tri skupine: tkanine, mikrotkanine ter usnje.

Vsak material ima seveda svoje prednosti in slabosti. Prednost tkanin je ugodna cena, prijeten in topel otip ter dolga življenjska doba. Prednost mikrotkanin je enostavno vzdrževanje, prijeten otip in dolga življenjska doba, cena v primerjavi z klasičnimi tkaninami pa je nekoliko višja.

Usnje lahko delimo na umetno in pravo usnje. Umetno usnje odlikuje nizka cena in enostavno vzdrževanje, slabost pa je v kratki življenjski dobi, saj se hitro začne luščiti. Pravo usnje odlikuje prijeten otip, luksuzen izgled, potrebuje pa nekoliko več vzdrževanja, višja pa je tudi cena. Ljudi pogosto moti tudi hladen otip usnja.

Funkcije pri sedežnih garniturah

Sodobne sedežne garniture so opremljene s številnimi funkcijami, ki povečujejo praktičnost in poskrbijo za večje udobje pri uporabi. Najbolj standardna dodatna funkcija je izvlečno ležišče, ki poskrbi, da lahko ponudimo udobno prenočišče tudi nenapovedanim obiskom. Zelo priljubljena funkcija so tudi razni zaboji in predali za shranjevanje, saj je prostora za odlaganje v stanovanju vedno premalo.

V zadnjih letih je vedno več garnitur opremljenih tudi z bolj naprednimi funkcijami, kot je relaks mehanizem. Pri relaks mehanizmu gre običajno za električno nastavljiv mehanizem, ki spusti naslon v ležeč položaj, izvleče pa se opora za noge. Tako dobimo v sklopu sedežne garniture tudi udoben počivalnik.

Zelo priljubljena funkcija so tudi nastavljivi nasloni za glavo. Le-te imajo dve funkciji – prva je estetska. Če naslone postavimo na najnižjo stopnjo, dobimo moderno, elegantno nizko garnituro, ki ne kvari izgleda prostora. Ko je garnitura v uporabi, naslone dvignemo in dobimo udoben naslon za sedenje. Poleg tega večstopenjska nastavljivost omogoča, da si garnituro prilagodimo svojemu telesu in nam tako nudi popolno oporo.

Kako do ugodne sedežne garniture?

Če iščemo kakovostno in moderno garnituro po ugodni ceni, je pametno preveriti odprodaje sedežnih garnitur. Pri tem gre za sedežne garniture, ki imajo manjše transportne napake, ki ne vplivajo na funkcionalnost garniture, ter garniture, ki so služile kot razstavni eksponati v pohištvenih salonih.

Ker imajo trgovci velik interes te garniture prodati, se pogosto prodajajo z dodatnimi popusti po krepko nižjih cenah od rednih.

Starejše novice