oglasniprispevek1
Tor, 17.1.2023 12:36
Dodaten prostor v avtomobilu je več kot dobrodošel, ko se odpravljamo na dopust ali zgolj na enodnevno potepanje. S tega vidika je naložba v strešni kovček in nosilec več kot dobrodošla rešitev. Toda, ali veste, kako izbrati pravega?

Načrtujete dopust ali enodnevno avanturo? Potem verjetno že razmišljate, kam boste pospravili vso svojo prtljago. Tu nastopijo strešni kovčki, v katere lahko pospravite ogromno dodatne prtljage. Ker pa so odporni na vse vremenske razmere, ste lahko popolnoma brez skrbi za svojo prtljago.

Kot že ime pove, so strešni kovčki namenjeni prevažanju prtljage na strehi avtomobila. Namestimo jih na strešne nosilce, ki so pritrjeni na streho avtomobila ali pa na sani. 

Strešne nosilce lahko uporabite tudi samostojno brez kovčka. Nanje lahko namestite nosilce za smuči ali kolesa in se brez težav odpravite na izlet kamorkoli želite.

Ker pa je ponudba strešnih kovčkov in nosilcev zelo velika, je prava izbira vse prej kot enostavna. Da bo odločitev lažja, smo pripravili nekaj nasvetov, kako izbrati primeren strešni nosilec in kovček.

Izbira strešnega kovčka

Strešni kovček je izjemno uporabna rešitev, če se pogosto odpravljate na počitnice, aktivne vikende ali pa zgolj enodnevne izlete. Poleg prtljage lahko vanj pospravite na primer tudi smuči in ostalo športno opremo in rekvizite.

Ko se odločate za primeren strešni kovček, morate najprej pomisliti na svoje lastne potrebe in si odgovoriti na vprašanje, kaj boste v njem najpogosteje prevažali. 

Glede na to, lahko izberete med različnimi strešnimi kovčki, pri čemer morate biti še posebej pozorni na spodnje dejavnike.

Prostornina strešnega kovčka

Velikost oziroma prostornina strešnega kovčka je najbolj pomemben podatek, o katerem morate razmisliti pred njegovo izbiro. Prostornina strešnih kovčkov se najpogosteje giblje med 300 in 600 litri, pri čemer velja, da je za štiričlansko družino praviloma dovolj strešni kovček s 500 litri prostornine. 

Izjema je, če morate vanj pospraviti še kakšen šotor, spalne vreče ali kakšno drugo dodatno opremo – v tem primeru izberite večji kovček. 

Oblika strešnega kovčka

Opazili boste, da se strešni kovčki med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Izbira oblike pa je odvisna predvsem od vrste vašega potovanja. Tako so vam na voljo:

 • Dolgi in ozki strešni kovčki, ki imajo dolžino do 230 cm in so široki približno 70 cm. Vanje lahko pospravite smuči, snowboarde ali SUP deske, poleg njih pa lahko na strehi avtomobila prevažate še dodatna kolesa.
 • Široki in kratki strešni kovčki, ki so namenjeni predvsem prevažanju kovčkov, potovalk, vozička in druge manjše opreme.

Izbira ustrezne oblike strešnega kovčka je odvisna tudi od tipa vozila. Na majhno vozilo boste težko namestili dolg strešni kovček, medtem, ko boste na visokem terencu težje dostopali do prtljage, če boste izbrali širok strešni kovček.

Odpiranje strešnega kovčka

Težavam glede dostopnosti se lahko izognete, če dobro razmislite o vrsti odpiranja strešnega kovčka. 

Najpogosteje se srečujemo z dvema vrstama odpiranja, in sicer:

 • Strešni kovček z odpiranjem na zadnji strani, ki je sicer redkejše, vendar vam omogoča dostop do prtljage s treh strani.
 • Strešni kovček z odpiranjem ob straneh, ki vam omogoča dostopnost do prtljage s strani. Izbirate lahko med odpiranjem zgolj na eni strani ali pa na obeh straneh kovčka.

Material strešnega kovčka

Zelo pomemben dejavnik pri izbiri strešnega kovčka je njegov material, saj ta vpliva na življenjsko dobo, vzdržljivost in težo strešnega kovčka. Večina kovčkov je izdelanih iz plastike, vendar je kakovost plastike zelo različna. Med najkakovostnejše materiale sodi ABS plastika v kombinaciji s kovinskimi ojačitvami.

Kompatibilnost s strešnimi nosilci

Strešni kovček namestimo na strešne nosilce, zato morajo biti obvezno med seboj kompatibilni. Proizvajalci vam omogočajo številne univerzalne namestitvene sisteme, ki vam zagotavljajo varno namestitev kateregakoli strešnega kovčka, s tem pa vam olajša nakup. 

Najpogostejši vpenjalni sistemi strešnega kovčka na nosilec so:

 • vpenjanje z U-profilom,
 • vpenjanje s T-profilom,
 • hitro vpenjalni sistem.

Izbira strešnih nosilcev

Strešni nosilci so namenjeni temu, da lahko nanje pritrdimo strešni kovček ali na primer nosilce za kolesa in smuči. 

Pomembno je, da so primerni za vaše vozilo, pri čemer jih razvrščamo v dve kategoriji:

 • strešne nosilce za namestitev na sani vozil,
 • strešne nosilce za namestitev na vozila brez sani.

Tudi pri izbiri strešnega nosilca je potrebno biti pozoren na nekaj pomembnih dejavnikov:

 • Dimenzija: Tudi, če ste si zamislili, da si želite imeti čim daljše strešne nosilce, ti ne smejo presegati širine vozila. Zato vedno izmerite širino vozila oziroma širino med sanmi.
 • Material in teža: Najpogostejši materiali so jeklo, plastika in aluminij. Plastika je najmanj vzdržljiva, jeklo je sicer močno, vendar je težko, najboljše razmerje med težo in vzdržljivostjo pa ima aluminij.
 • Nosilnost: Vedno preverite, kakšno nosilnost vam strešni nosilci omogočajo. Praviloma imajo cenejši modeli manjšo nosilnost, dražji pa večjo nosilnost.

Ko nastopi odločitev o izbiri strešnega kovčka in nosilca, je potreben tehten razmislek. Zavedajte se, da vam bo dobro služil le, če boste izbrali primernega – prepričani smo, da vam bo z našimi nasveti to tudi uspelo!

Starejše novice