oglasniprispevek1
Pet, 22.9.2023 12:51
Za popolno in fit postavo ne potrebujete obiskovati skupinskih vadb in fitnes centrov. Telovadite lahko tudi doma, če temu primerno uredite in opremite svoj bivalni prostor. Ali vas zanima, kako ga najbolje izkoristiti?

V času epidemije koronavirusa je postala vadba doma izjemno priljubljena in marsikdo je ugotovil, da lahko za svojo telesno pripravljenost poskrbi tudi sam.

Seveda pa je potrebno temu primerno urediti bivalni prostor in si priskrbeti nekaj uporabnih športnih rekvizitov in fitnes pripomočkov.

Kako izbrati primeren prostor za vadbo doma?

Za vadbo doma je potrebno najprej izbrati ustrezen prostor, šele nato pa boste razmišljali, kako ga boste najbolje izkoristili in uporabili.

Pri izbiri prostora upoštevajte naslednje nasvete:

 • Za vadbo izberite le en prostor, saj vam tako ne bo potrebno prenašati rekvizitov in pripomočkov.
 • Pri izbiri prostora upoštevajte, da je talna površina nedrseča.
 • Če se le da, izberite takšen prostor, ki vam omogoča oblikovati vadišče ob steni v velikosti 2x2 metra ali 3x3 metre.
 • Pozornost usmerite v to, da v okolici vadišča ni nobenih predmetov ali pohištva, ki bi v primeru zdrsa ali padca ogrožali vašo varnost.
 • Prostor za vadbo naj bo dovolj zračen, saj se boste med vadbo potili in vam bo vroče

Kako urediti domačo telovadnico?

Tudi, ko načrtujemo kuhinjo ali katerikoli drug bivalni prostor, ga moramo skrbno načrtovati, če želimo, da je funkcionalen. In podobno velja tudi v primeru, ko si želite urediti domačo telovadnico, pri čemer je pomembna predvsem kakovostna športna oprema.

Da bo domača telovadnica čim bolj funkcionalna, potem vam priporočamo:

 • V steno pritrdite letvenik ali drugo leseno konstrukcijo, ki vam bo omogočala izvajanje številnih krepilih in razteznih vaj.
 • V letvenik lahko vpnete tudi elastične trakove ali TRX trakove, ki so izjemno koristni za krepitev mišičnih skupin celega telesa.
 • V vrata vpnite drog za dvigovanje, ki omogoča izvajanje vaj predvsem za zgornji del telesa. Na tržišču je danes ogromno ponudbe, zato preverite njihovo nosilnost.
 • Če imate v načrtu vadbo preko spletnih video portalov, potem morate poskrbeti tudi za povezljivost in dovolj velik ekran, s pomočjo katerega boste izvajali vaje.
 • Na tla namestite tanjše blazine, ki vam omogočajo izvajanje vaj na tleh. Odlična alternativa temu je podloga za telovadbo, ki jo lahko po potrebi pospravite.
 • Če boste izvajali vaje z utežmi ali ročkami je dobrodošlo tudi stojalo za uteži, ki omogoča praktično in pregledno shranjevanje uteži.
 • Telovadnico opremite z ustreznimi športnimi rekviziti in pripomočki.

Obvezni rekviziti in pripomočki

Obvezen del vsake telovadnice pa so tudi športni rekviziti in pripomočki. Z njihovo pomočjo je vadba še bolj učinkovita, zastavljeni cilji glede telesne pripravljenosti pa še hitreje dosegljivi. Ponudba tovrstnih pripomočkov je danes izjemno pestra, zato pred nakupom še enkrat več razmislite o vaših ciljih vadbe.

Vsekakor pa vam priporočamo, da vašo domačo telovadnico opremite z naslednjimi rekviziti in fitnes pripomočki, ki so vsestransko uporabni:

 • Kolebnica: Kolebnica je cenovno izjemno ugoden in tudi vsestransko uporaben fitnes pripomoček. Z njo boste gradili mišično moč nog in koordinacijo, prav tako pa je odlična za kurjenje maščob in odvečnih kalorij.
 • Elastika za vadbo: Tudi elastika za vadbo je obvezen del vsake telovadnice. Z njo krepite mišice nog, rok in trupa, saj vam omogoča izvajanje izjemno širokega nabora različnih vaj. Z nekoliko domišljije lahko z elastiko za vadbo nadomestite praktično vse fitnes naprave:
 • Podloga za telovadbo: Če v svoji telovadnici ne boste namestili blazin, potem si morate obvezno priskrbeti tudi podlogo za telovadbo. Ta vam omogoča udobno izvajanje vseh vrst vaj na tleh, kleče ali v različnih oporah.
 • Ročke in uteži: Tudi ročke in uteži ne smejo manjkati v nobeni telovadnici. Pri njihovi izbiri bodite pozorni na njihovo težo – težje uteži so primernejše za vadbo mišic spodnjega dela telesa, lažje uteži oziroma ročke pa za mišice rok in zgornjega dela telesa.
 • Drugi fitnes pripomočki: Med ostalimi fitnes pripomočki, ki so lahko tudi koristni, pa so dobrodošle tudi razne ročke za sklece, vadbene vrvi, ab rollerji, drsni diski in še mnogo drugega. Z njimi bo vadba zagotovo še bolj pestra in učinkovita

Kako doseči svoje vadbene cilje?

Sedaj, ko ste dobili nekaj idej, kako najbolje izkoristiti bivalni prostor za vadbo doma, vas verjetno zanima tudi to, kako se vadbe sploh lotiti. Če ste v tem začetnik, potem vam priporočamo, da pobrskate po spletu, kjer je ogromno idej in vodenih on line vadbenih programov. Tako se boste naučili pravilne izvedbe vaj in se izognili morebitnim poškodbam.

Predno začnete s telovadbo, je pomembno vedeti tudi to, kaj želite z vadbo doseči. Ali želite okrepiti zgornji del telesa, mišice nog ali pa poskrbeti zgolj za večjo gibljivost? Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, potrebujete le še veliko vztrajnosti, motivacije in doslednosti.

Upoštevajte naše nasvete in z majhnim vložkom vam bo uspelo bivalni prostor spremeniti v funkcionalno telovadnico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice