Gustav je bil osrednji junak 120 epizod o 'malem sivem človeku' (foto: zajem zaslona).
mimi inhof
Tor, 1.6.2021 09:21
Umrl je madžarski animator Marcell Jankovics, eden od avtorjev popularne risane serije Gustav.

Madžarska akademija umetnosti je sporočila, da je v 79. letu umrl Marcell Jankovics, njen častni predsednik in eden avtorjev kultne animirane serije Gustav, ob kateri so odraščale generacije mladih iz vzhodne Evrope.

Kot so zapisali, je šlo za »izjemnega umetnika in javno osebnost, strokovnjaka za pravljice z izjemno raznovrstnim delom. Njegov opus ostaja del nezgrešljivi madžarske kulture.«

V Budimpešti rojeni filmar in risar je želel študirati arhitekturo, a mu tega iz političnih razlogov niso dovolili, zato se je zaposlil v filmskem podjetju Pannonia, kjer je 1965 postal direktor za animacije.

Leta 1974 je bil nominiran za prestižnega oskarja, a je s filmom Sizif na koncu ostal praznih rok. Tri leta pozneje je za film Borci prejel Zlato palmo na festivalu v Cannesu.

Prva epizoda o dogodivščinah 'sivega možarkarja' z imenom Gustav oziroma Gusztáv po madžarsko, je bila predvajana 1964. Trije ustvarjalci, Atilla Dargay, Nepp József in Jankovics, so si 5-minutne epizode zamislili kot duhovit komentar tedanje madžarske družbe.

Gustav ni bil ena oseba – v enih epizodah je bil poročen v drugih samski, enkrat je imel težave z alkoholom, drugič spet s cigareti in podobno – temveč bil je sinonim vsakdanjega človeka.

V risankah ni bilo govora, edini dialogi so bili nerazmuljivo momljanje, zato so ga zlahka predvajali tudi v nekaterih zahodnih državah, kot je Nova Zelandija. Med letoma 1964 in 1968 so posneli 68 epizod, Gustav se je nato vrnil leta pozneje, ko so med 1975 in 1979 posneli nadaljnih 52 dogodivščin. Večina jih je pozneje na Madžarskem izšla na DVD formatu.

Jankovics je bil zadnji živeči ustvarjalec popularne risanke, Dargay se je poslovil leta 2009, Nepp leta 2017.

Starejše novice