Ikeina trgovina v BTC-ju že stoji, potekajo dela v okolici in notranjosti. To bo ena najbolj okolju prijaznih Ikeinih trgovin.
V Ikei obljubljajo: Dela potekajo po načrtih, kmalu bomo odprli svoja vrata za kupce! Tudi spletna prodaja!

Tudi v času krize COVID-19 se gradnja prve slovenske IKEA trgovine ni ustavila. Trgovino IKEA že lahko vidite v nakupovalnem središču BTC, na lokaciji nekdanjega industrijskega območja, kjer vas pozdravlja modro rumena stavba trgovine, manjka le še njihov prepoznavni označevalni stolp.

V IKEO najprej zaradi hrane, potem sledi nakupovanje

Kdo od nas ne pozna njihovih slavnih mesnih kroglic? V restavracijah Ikeinih trgovin po vsem svetu jih prodajo okoli dva milijona na dan. Švedski pohištveni gigant je sicer lokalno usmerjen in je ponudba hrane prilagojena vsaki državi posebej. Restavracije v izraelskih trgovinah ponujajo košer hrano, za Katar in Kuvajt je značilen piščančji kebab. Kaj pa bomo lahko jedli v slovenski IKEI? Bo to blejska kremšnita, kranjska klobasa ali prekmurska gibanica? Kot so nam sporočili iz družbe IKEA, bo hrana prilagojena slovenskim okusom in zagotovo na meniju ne bo manjkala kakšna naša tradicionalna jed. 
 

Slovenska IKEA ena najbolj trajnostno naravnanih

Ena od značilnosti trgovine je njena lokacija nedaleč stran od centra mesta in blizu obvoznice ter avtoceste. Takšna lokacija omogoča hiter transport in dostop z avtom, mestnim avtobusom, kolesom ali peš. Vse to bo vplivalo na zmanjšanje izpustov CO2. 

Sončne celice na strehi, deževnica za izplakovanje stranišč in zalivanje, za ogrevanje pa geotermalna energija; to je le nekaj načinov, s katerimi bodo poskrbeli, da bodo od 80 do 90 odstotkov vse energije, potrebne za delovanje, pridobivali iz obnovljivih virov. 

Poskrbljeno bo tudi za recikliranje, in to kar 23 različnih vrst odpadkov. 

Odločili so se izkoristiti več naravne svetlobe in zato bo imela trgovina kar 30 odstotkov več oken, kot jih imajo običajno. 

Trgovino bo obdajalo zelenje. Okoli nameravajo zasaditi nova drevesa, grmovnice in druge rastline.

Zelene površine se bodo nahajale tudi v IKEI, predvsem na strehi novo odprte trgovine. 

Za parkiranje bo namenjenih 1000 parkirnih mest, od tega 10 za električna vozila s petimi polnilnimi postajami. 

Na voljo bo otroško igrišče, restavracija, bistro in prodajalna švedske hrane. 

Začetki IKEA Slovenija segajo v leto 2007

Švedsko podjetje IKEA je danes ena največjih maloprodajnih verig, prisotna je v 29 državah. V letu 2007 je podjetje IKEA začelo z načrtovanjem širitve v Jugovzhodno Evropo. Naslednje leto je bilo ustanovljeno podjetje IKEA Slovenija. Nadaljnjih 12 let so zbirali in pridobivali gradbena dovoljenja in okoljska soglasja, oktobra 2019 pa uradno začeli z gradnjo prve trgovine IKEA v Sloveniji. 

 

Tudi v času COVID-19 dela potekajo po načrtih 

Kot je povedal Casa Lachaert, vodja IKEA Slovenija, so se kljub nastali situaciji zaradi epidemije dela na gradbišču prve IKEA trgovine v Sloveniji nadaljevala po načrtih. Fasadna dela so že zaključena, prav tako je v celoti položena streha in tehnične inštalacije. Na vrsti so notranje inštalacije in zunanji elementi. Po zaključku vseh gradbenih in ostalih del bo potrebno pred otvoritvijo trgovine opraviti še tehnični pregled. Trgovina pa se bo dokončno lahko odprla s pridobitvijo uporabnega dovoljenja. Ponavadi od začetka gradnje do odprtja trgovine potrebujejo leto dni, sporočajo iz podjetja. Z odprtjem trgovine načrtujejo tudi začetek spletne prodaje prek slovenske spletne strani IKEA.si.
 

Zaposlitev za okoli 300 ljudi

Že sedaj v Ljubljani deluje manjša ekipa zaposlenih, bolj množično pa bodo z zaposlovanjem začeli nekaj mesecev pred samim odprtjem trgovine. Iskali bodo  različne profile delavcev, prosta delovna mesta pa objavljajo sproti, so sporočili iz podjetja. 
 

Starejše novice