Ljubljanainfo
Pon, 22.3.2021 12:29
Stanje v Sloveniji se slabša, povečuje se število oseb v bolnišnicah. Kmalu možna tudi izbira cepiva.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov se povečuje. Po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 820. V bolnišnicah se danes zdravi 494 pacientov, včeraj 473, v soboto 458. 

Učinkovito proti novim sevom

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani pravi, da je ta trenutek v tretji fazi kliničnega preizkušanja 23 cepiv. V Evropski uniji in na Emi pa so tem trenutku trije tako imenovani tekoči pregledi. Gre za cepiva CureVac, Sputnik in Novavax.

»Novavax je novost. To cepivo vsebuje protein, torej se približuje klasičnim cepivom, ki jih uporabljamo proti različnim kužnim boleznim,« pojasnjuje Štrukelj.

Sedemintrideset tisoč prostovoljcev je po besedah Štruklja prešlo klinično testiranje, ki je pokazalo, da je cepivo Novavax učinkovito 90 odstotno. 

»Kaže pa učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu,« pravi Štrukelj.

PREBERITE ŠE:

Ne pritiskajte na tiste, ki se ne želijo cepiti

Po zadnjih ugotovitvah je cepivo AstraZeneca popolnoma učinkovito in popolnoma varno, verjetnost za strdke v možganih je izjemno majhna. To število je manj kot en primer na milijon. Kot primerjavo je Štukelj podal kontracepcijske tablete, pri katerih naj bi to število bilo tisoč na milijon.

»Želimo, da bi se cepili v čim večjem številu, toda ponovno apeliramo na tiste, ki so se cepili in se bodo cepili, da ne vršijo pritiska na posameznike, ki ta trenutek mogoče še dvomijo,« je še jasen Štrukelj.

Kmalu možna izbira med cepivi

Pravi, da si želijo, da bi bilo čim več klicnih centrov, da bi se razblinili vsi dvomi.

Trenutno v Sloveniji še ne moremo izbirati s katerim cepivom bi se radi cepili, vendar bi naj se po besedah Štruklja to kmalu spremenilo, saj bo registriranih več cepiv različnih proizvajalcev.

Trenutno lahko cepiva zamenjamo samo preko osebnega oziroma lečečega zdravnika.

Cepiva ne vsebujejo tkiva nerojenih otrok

Glede izdelave cepiv AstraZeneca, Johnson&Johnson ter Sputnik pa je Štrukelj dejal, da so vsa tri cepiva DNA vektorska cepiva, za katera se uporabljajo sesalske celice. »Cepivo ne vsebuje nič v zvezi nerojenimi abortiranimi otroki«.

»Tisti trenutek, ko bi izdelovali taka cepiva ali zdravila bi pa to lahko bilo moralno sporno, ampak do tega ne bo prišlo,« še dodaja Štrukelj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice