Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 20.11.2023 19:07
Evropski teden testiranja poteka od 20. do 27. novembra.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje ozaveščata prebivalstvo in zdravstveno osebje o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja omenjenih okužb.

Danes se je začel letošnji Evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B in C ter spolno prenosljivih okužb. Teden poteka od 20. do 27. novembra pod geslom »Testiraj. Zdravi. Prepreči.«.

»Pogostejše testiranje je posebej pomembno pri osebah z visokim tveganjem. Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno, na voljo so številne možnosti. Če ste se kadarkoli izpostavili tveganju, se čimprej testirajte,« sporočajo z ministrstva za zdravje.

Katere osebe so visoko tvegane?

Tveganje za okužbo s HIV je večje pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami ter pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje.

Okužba z virusom hepatitisa C se prenaša predvsem z okuženo krvjo. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic, lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi.

Virus hepatitisa B se najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju, lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju in pirsingu, ali med člani skupnega gospodinjstva pri souporabi predmetov za osebno higieno.

Slika je simbolična.

Število spolno prenosljivih okužb narašča povsod po svetu

Število okužb narašča tudi v Sloveniji. Od leta 2012 do leta 2021 se je skupno število prijavljenih primerov spolno prenosljivih okužb povečalo za 78 odstotkov. Predvsem izstopa število okužb z gonorejo, ki je od leta 2012 do leta 2021 naraslo za kar 589 odstotkov

Podatki, dostopni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tudi kažejo, da prijavna incidenca za klamidijsko okužbo močno podcenjuje pogostost okužb v prebivalstvu, kar je predvsem posledica majhnega obsega testiranja. Število primerov klamidijske okužbe je v 2012-2021 naraslo za 55 odstotkov.

V letu 2021 je bilo v Sloveniji skupno 32 prijavljenih primerov okužbe s HIV, od tega 81 odstotkov moških in 19 odstotkov žensk. Največ okuženih je bilo v starostni skupini 45-64 let, in sicer so predstavljali 44 odstotkov vseh okužb.

Ne podcenjujte vpliva spolno prenosljivih bolezni na zdravje

Pogosto potekajo brez bolezenskih znakov, kot so:

  • izcedek iz spolovila,
  • pekoče in/ali pogosto mokrenje,
  • razjeda na spolovilu.

Problem nastane, kadar okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do zapletov. Ti so lahko celo življenje ogrožajoči.

Od leta 2021 se lahko testirate brez napotnice

Od leta 2021 je dostop do ustrezne zdravniške pomoči enostavnejša in hitrejša, saj je pregled možno opraviti pri izbranem zdravniku brez napotnice. 

Na pravem mestu pa je vsekakor preprečevanje spolno prenosljivih okužb - dosledno izogibanje tveganim spolnim odnosom in uporaba kondoma.

Dodatne informacije

Več informacij o okužbi s HIV, spolno prenosljivih okužbah in okužbah s hepatitisi najdete na spletnih straneh:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice