Ljubljanainfo
Ned, 1.11.2020 09:59
Prvi november je dan, ko se spominjamo vseh, ki so nas zapustili. Letošnji, zaradi ukrepov za zajezitev epidemije, poteka brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja.

Prepovedano je zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami, razen nekaterih izjem. Ob drugačnem 1. novembru se lahko odločite tudi za drugačne, kreativne sveče, ki nikoli ne ugasnejo. 

Namesto običajne sveče na grob postavite leseno svečo, ki ima "večni" plamen. Nina Grah iz Motovilec že četrto leto zapored ustvarja "lesno zgodbo". Čeprav je po izobrazbi kozmetičarka, je svoje veselje našla tudi v izdelkih iz lesa.

"Na začetku leta 2016 sva s Damjanom oblikovala prvega lesenega metuljčka, in sicer ob svečani priložnosti. To je sledilo do precejšnjega povpraševanja, zato sem odprla osebno dopolnilno dejavnost. Glede na to, da nisem našla zaposlitve, sem se odločila, da odprem s.p. in nadaljujem z delom, ki me veseli," pravi Nina.

Veliko ročnega dela

Pravi, da si je kot kozmetična tehnica pridobila izkušnje pri oblikovanju in kombiniranju, poleg tega pa je postala še bolj natančna.

"Že več kot dve leti se ukvarjam z oblikovanjem metuljčkov in kravat, pri čemer mi je pomaga tudi moj partner Damjan, ki je po poklicu inženir lesarstva".

Podjetje LEStyling torej skrbi za izdelavo lesenih modnih dodatkov, daril, stenske dekoracije in še marsikaj drugega. 

"Od lesenega metuljčka sva prešla v izdelavo lesenih kravat, nato še torbic, uhanov, različnih rojstnodnevnih daril, artiklov za poročna slavja in izdelkov po želji posameznika. Kljub temu, da sva si omislila laserski stroj, je ročnega dela veliko. Posameznih artiklov se ne da izdelati s strojem, ampak gre izključno za ročno delo". 

Uporabljata predvsem slovenski les, dela je veliko

Kot pravi, kravata vzame en dan dela, kljub temu, da si deloma pomaga s strojem. Najprej je namreč potrebno artikel narisati, nato izrezati material, ga obdelati, lakirati, sušiti, sestaviti, kaj prišiti in zalepiti ter včasih pobarvati.

"Za izdelavo ročnih izdelkov moraš biti spreten, previden pri delu z orodjem, pripomočki in različnimi materiali. Na podeželju smo zelo povezani z naravo. Les je topel material, izdelki iz lesa ravno tako, za povrh pa se zaradi trpežnosti lahko prenašajo na naslednje generacije. Ti izdelki mi omogočajo stik z naravo, ki ga hočem predati tudi drugim. Najin cilj je, da ljudje začnemo ceniti naravne vire". 

Uporabljata slovenski les

Pri svojem delu uporabljata pretežno slovenski les, na posebne želje pa kupiva tudi uvoženega, predvsem za izdelavo temnejših artiklov. Izdelke oglašujeta predvsem na družabnih omrežjih, najbolj pa ceniva promocijo od ust do ust. 

"Osebni stik s kupci in bodočimi kupci se mi zdi zelo pomemben, saj na tak način spoznajo tebe ter tvoje delo, hkrati pa se mi zdi, da so še vedno bolj zaupljivi, če te spoznajo osebno, kot če kupijo izdelek preko spleta". 

Sveče z večnim plamenom

Tudi zato sta se lotila osebne prodaje na sejmih, tako na lokalnih, kot tudi po celotni Sloveniji. Njune izdelke najdete tudi v mnogih trgovinah, tržnicah, poštah in cvetličarnah. 

"Da bi se izognili kupom odpadkov, ki jih zapuščajo plastične sveče, sva že lansko jesen začela izdelovati lesene sveče. Letos sva ponudbo nadgradila z novimi, ki so zelo iskane. Ob dnevu spomina na mrtve se spomnimo oseb, ki imajo poseben prostor v naših srcih. Položimo leseno svečko na grob za vse, ki so nas zapustili, kajti le ta ima večni plamen," zaključi Nina.

FOTO: Zvonko Žekš

Starejše novice