Foto: Mestna občina Ljubljana (Domen Pal)
Pia Seidl
Čet, 29.6.2023 18:00
Kakšen bo letošnji program Filma pod zvezdami?

Kinodvor v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad vsako leto pripravi izbor premier in predpremier ter nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki so na ogled v letnem kinu pod zvezdami.

Letošnji program Filma pod zvezdami, ki bo na Grajskem dvorišču od 13. julija do 5. avgusta, bo zaznamovalo leto obletnic – 100. obletnica kinodvorane na Kolodvorski, dvajseta obletnica art kina in 15 let mestnega kina, predpremierno in premierno pa bodo predstavili pet filmov.

Otvoritev Filma pod zvezdami z domačima naslovoma

V kino pod zvezdami bodo v četrtek, 13. julija, vstopili z domačima naslovoma: filmom Jezdeca Dominika Menceja, ljubljencem občinstva na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki prinaša nostalgično posvetilo devetdesetim letom ter filmu Goli v sedlu, pospremil pa ga bo najuspešnejši slovenski kratki film vseh časov: Babičino seksualno življenje Urške Djukić, ki je dobil ne le nagrado Evropske filmske akademije, temveč tudi cezarja za najboljši kratki film.

Eden najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta je Asteroid City ameriškega režiserja Wesa Andersona, čigar dela so nemudoma prepoznavna po samosvojem slogu, domačni estetiki in ekscentričnih likih. S filmom Asteroid City bomo v soboto, 5. avgusta, tudi zaključili letošnji Film pod zvezdami.

Anderson je sicer nekakšen »hišni auteur« Kinodvora: v petnajstih letih mestnega kina so si gledalke in gledalci največkrat ogledali prav njegove filme, čisto na vrhu lestvice pa je Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel), ki so ga ob tej priložnosti uvrstili na program Filma pod zvezdami.

Katere uspešnice si boste lahko ogledali pod zvezdami?

Z letošnjega Cannesa prihaja tudi film, ovenčan z zlato palmo – Anatomija padca (Anatomie d'une chute) režiserke Justine Triet, ki bo na Peugeotovi predpremieri na ogled v četrtek, 27. julija, z Berlinala pa film Pretekla življenja (Past Lives), ki je pred tem požel slavo na Sundanceu in bo po napovedih tudi eden ključnih naslovov v prihajajoči sezoni nagrad.

Predpremierno bo na ogled v sredo, 2. avgusta, na redni spored Kinodvora pa prihaja v septembru.

Prvič v Sloveniji bodo v torek, 25. julija, prikazali tudi italijanski film Nostalgija (Nostalgia) slovitega filmskega in gledališkega režiserja Mattea Martoneja, ki je bil v Cannesu na sporedu že lani in je navdušil italijanske kritike.

Izpustili pa niso niti velikih filmskih naslovov: tak je novi film Christopherja Nolana, znanega po napetih znanstvenofantastičnih filmih z zapletenimi, ugankam podobnimi scenariji, kot sta na primer Medzvezdje in Izvor.

Tokrat je posnel film Oppenheimer o izumitelju atomske bombe, v vlogi J. Roberta Oppenheimerja pa nastopi njegov redni sodelavec Cillian Murphy.

Premierno bo na ogled v četrtek, 20. julija.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30.

Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša šest evrov, za predpremiere in premieri sedem evrov. Rezervacij in popustov ni.

Vstopnice gredo v prodajo danes, 29. junija, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade

Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru.

V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji.

Starejše novice