Ljubljanainfo
Sob, 5.8.2023 14:02
Golob: Prizadeti dve tretjini Slovenije, škoda bo verjetno presegla 500 milijonov evrov.

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije po seji Sveta za nacionalno varnost dejal, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, prizadeti sta dve tretjini države.

Današnja noč je bila sicer bolj prizanesljiva, a škoda bo verjetno presegla 500 milijonov evrov, je ocenil.

Črna na Koroškem še vedno odrezana od sveta, pitne vode že primanjkuje

Napori, da bomo spet lahko omogočili normalno življenje, bodo veliki, je opozoril premier. Poškodovani so predvsem cestna in energetska infrastruktura ter več sto objektov za bivanje.

Črna na Koroškem je še vedno odrezana od sveta. Primanjkovati je začelo pitne vode in opreme, zato bodo te nujne artikle dostavljali po zraku.

Prav tako bodo trgovine - tako živilske, kot tiste s tehnično opremo, odprte v nedeljo oziroma bodo odprte dlje, je dejal Golob.

Po njegovem mnenju razglasitev izrednih razmer za zdaj ni potrebna

Vse, ki bi želeli pomagati, premier poziva, naj to storijo prek sistema zaščite in reševanja na lokalni ravni, saj ta deluje koordinirano.

»Včasih so dobri nameni škodljivi, ko se jih ne da koordinirati učinkovito,« je dejal premier.

Razglasitev izrednih razmer za zdaj ni potrebna, je menil, saj imamo po njegovih besedah enega boljših sistemov za zaščito in reševanje v Evropi in sistem civilne zaščite deluje.

Prav tako smo s strani mednarodne skupnosti prejeli več pobud glede pomoči, Golob pa se je za ponujeno pomoč zahvalil.

»Želim, da bo ta politična enotnost trajala čim dlje«

Na seji Sveta za nacionalno varnost so po premierjevih besedah vsi politiki ugotovili, da danes ni čas za iskanje razlik, ampak za enotno delovanje, »da si bodo naši državljani hitreje opomogli«.

»Želim, da bo ta politična enotnost trajala čim dlje,« je dejal.

Sledi izredna seja vlade, na kateri bodo potrdili predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerim želijo predvsem opolnomočiti župane, da lahko nujne ukrepe sprejmejo mimo sistema javnega naročanja in s tem omogočijo normalno življenje svojim občanom.

Premier pričakuje, da bo državni zbor predlog obravnaval že v torek ali sredo.

Starejše novice