Ljubljanainfo
Sre, 17.6.2020 20:19
Slovenija ponuja vrsto možnosti za tradicionalno in sodobno slovensko kulinariko na edinstven način, kar je dokazala tudi včerajšnja razglasitev prvih slovenskih restavracij, ki se prejele slovite Michelinove zvezde.

Prvič v zgodovini smo dobili slovenske prejemnike znamenitih Michelinovih zvezdic, skupno je Michelinove nagrade prejelo 52 slovenskih restavracij. Pet restavracij si je prigaralo eno zvezdico, med njimi tudi Hiša Denk in chef Gregor VračkoHiša Franko z izjemno kulinarično mojstrico Ano Roš pa si je priborila kar dve zvezdici.

A tudi izven Michelinovega vodiča, znanega tudi kot 'rdeča biblija', si ljubitelji kulinaričnih doživetij v Sloveniji lahko privoščijo 'drugačen' obrok, ki navduši.

Privoščite si lahko obed v gondoli visoko v zraku, kosilo lahko pojeste na muzejskem vlaku ali se odpravite na pravo grajsko pojedino. To so nenavadna kulinarična doživetja, ki bodo ljubiteljem kulinarike še dolgo ostala v spominu.

Večerja na zajli

Večerjo visoko nad tlemi, v kabinski žičnici Krvavec, si lahko privoščijo le tisti, ki jih ni strah višine. Kabine krvavške žičnice se nareč za namene posebnih kulinaričnih doživetij spremenijo v male zasebne restavracije.

Ustvarijo posebno kulinarično okolje, kjer lahko največ štiri osebe uživajo večerjo s tremi hodi v svoji zasebni kabini. Večerjo postrežejo izmenično med dvema vožnjama navzgor in dvema navzdol. 

Večerja na vlaku

Večerjate lahko tudi med vožnjo z muzejskim vlakom po več kot stoletni Bohinjski železnici, ki povezuje dve alpski dolini – Bohinj in Dolino Soče.

Kosilo na ulici

Odprta kuhna se je ponovno vrnila v mestno središče Ljubljane. Odslej bodo navdušenci nad 'ulično prehrano' v Ljubljani znova uživali ob četrtkih in petkih.

Bi imeli apetit 160 metrov pod zemljo?

Velenje Underground je vrhunska kulinarična izkušnja v najgloblji jedilnici v Sloveniji.

Na večerjo v najglobljo slovensko jedilnico se gostje spustijo z najstarejšim dvigalom v Sloveniji v Muzeju premogovništva Slovenije. 

Jejte kot graščaki

Na spletni strani Slovenske turistične organizacije so zapisali, da se lahko z grajsko pojedino na nekaterih slovenskih gradovih vrnemo v čas graščakov, vitezov in dvornih dam.

Ne pozabite recimo na Blejski grad. Svojevrstna izkušnja srednjeveške pojedine kulinarične radovedneže čaka tudi na Sevniškem gradu, kjer boste pili iz glinenih kozarcev, jedli z rokami ob mizi iz slame. Obed po viteško brez pribora vam postrežejo tudi na gradu Strmol. Privoščite si drugačno nedeljsko kosilo in okusite grajsko pojedino s sodobnim pridihom na Ljubljanskem gradu.

Starejše novice