Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 31.1.2024 15:19
V minulih prazničnih dneh je večina potrošnikov opravila več nakupov kot sicer. Seveda pa se lahko pri nakupu daril tudi zaplete in izdelek nima obljubljenih lastnosti. Kakšne pravice ima potrošnik v takšnem primeru?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da se številni potrošniki še vedno znajdejo v zadregi pri uveljavljanju potrošniških pravic.

Če kupljeni izdelek ni skladen s pogodbo, torej ima napako ali celo več napak, odgovornost za napake nosi prodajalec. Prodajalec svoje odgovornosti za neskladnost izdelka (prej stvarne napake) ne more omejiti ali izključiti z nobenim pogodbenim določilom, zato se ne pustite prepričati v nasprotno.

Kaj mora storiti potrošnik?

O napaki morate prodajalca obvestiti v roku dveh mesecev od dneva, ko ste napako odkrili. Svoje pravice pa lahko uveljavljate v največ dveh letih od prevzema izdelka. Omenjeno velja tudi, če ste kupili rabljen izdelek. 

Prodajalec in potrošnik se sicer lahko dogovorita za krajši rok odgovornosti prodajalca, vendar ta rok ne sme biti krajši kot eno leto.

Prodajalec ne prizna napake, pa o tem niste prejeli odgovora v osmih dneh? Ukrepajte!

V primeru, da prodajalec napake ne priznava, mora podjetje pisno odgovoriti potrošniku na njegov zahtevek najpozneje v osmih dneh po njegovem prejemu

V nasprotnem primeru se potrošnik lahko obrne na tržni inšpektorat, ki podjetju zaradi opustitve zakonske obveznosti odgovora lahko izreče globo.

Vam izdelek ni všeč? Nimate veliko možnosti.

A pozor, če vam izdelek ni všeč ali ste si premislili, ne gre za neskladnost izdelka. To je eno pogostejših vprašanj potrošnikov, zato poudarjajo, da je zmotno precej razširjeno prepričanje, da mora prodajalec v takšnem primeru vrniti denar ali pa zamenjati kupljeni izdelek, če ga vrnete v osmih dneh. 

Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal. 

Za nakupe na spletu veljajo nekoliko drugačna pravila, ki si jih lahko preberete tukaj.

Prvih 30 dni izbirate vi, ne trgovec!

Ko potrošnik uveljavlja neskladnost izdelka, lahko prvih 30 dni po njegovi dobavi sam izbira med štirimi pravicami, ki jih določa zakon o varstvu potrošnikov. Zahteva lahko:

  • odpravo napake, 
  • zamenjavo blaga z novim, brezhibnim, 
  • vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako ali 
  • vračilo plačanega zneska.

Po poteku 30 dni od dobave izdelka pa mora potrošnik najprej zahtevati popravilo ali zamenjavo za nov izdelek, šele če to ni izpolnjeno v zakonsko predpisanem roku (30 dni, ki se ga lahko izjemoma podaljša za dodatnih 15 dni), pa lahko potrošnik odstopi od pogodbe in zahteva vračilo celotne kupnine ali vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako, pri čemer izdelek obdrži.

Neskladnost lahko potrošnik uveljavlja pri nakupu katerega koli izdelka, če ne deluje, če nima lastnosti, ki bi jih moral imeti, ali kako drugače ni skladen s pogodbo.

Težave v praksi? Preberite, na kakšne težave naletimo potrošniki in kako jih rešiti – odgovori vas čakajo tukaj.

Na Vemvec.si lahko redno spremljate aktualne in koristne nasvete, ki so brezplačno dostopni.

Starejše novice