Ustvarjeno dne
Čet, 29.10.2020 13:31
Ogromno je žalostnih zgodb in stisk, v katerih se, čisto nič krivi, pogosto znajdejo tudi najranljivejši – otroci.

To je izpoved mamice Nike, ki je po letih nasilja in verbalnih zlorab svoje otroke odpeljala iz uničujočega okolja. Najbolj na svetu si želi samo to, da bi bili njeni otroci zdravi in srečni. 

"Stara sem 37 let. Sem mama. Imam sedem skromnih, dobrosrčnih otrok in tega ne bi zamenjala za nič na svetu, čeprav nam je včasih težko. Živeli smo v nasilju, tako psihičnem kot fizičnem, ki je trajalo kar nekaj let," začne pripoved Nika, ki je zbrala moč, se opogumila in z vsemi otroki zbežala pred nasilno zvezo. 

"Bivši partner me je leta in leta zasmehoval, poniževal, zmerjal, mi grozil s smrtjo, zaklepal ven, izvajal psihično, fizično, verbalno in ekonomsko nasilje. Bila sem absolutno ponižana, razvrednotena, neženstvena, nemočna, strah me je bilo, saj me je prepričal, da sem ničvredna, grda in da je on najboljše, kar sem v življenju sploh dobila. Morali smo paziti, kaj smo govorili, da smo govorili dovolj po tiho, bog ne daj, da se slučajno kdaj ne bi strinjali s čim, kar je on predlagal… Prepovedani so bili obiski, tudi praznovanja rojstnih dni, kar je bilo posebno težko razumeti otrokom. Velikokrat smo bili lačni, vse je moralo biti pospravljeno in na svojem mestu."

Niki je bilo najtežje gledati, da je nekdanji partner nasilen do otrok. "Grozno je bilo opazovati, kako otroci, ki niso nič krivi, trpijo, jočejo, se bojijo, gledajo, kako je nasilen do mene in njih." Zavedala pa se je, da ne sme dopustiti, da bi bil otrokom takšen vzorec nasilja nekaj normalnega, vsakdanjega in sprejemljivega. Vedela je, da mora temu narediti konec, za vsako ceno! V spremstvu znanke je odšla na Center za socialno delo in policijo.

"Prijavila sem ga. Na sodišču smo z dokazi o nasilju dosegli prepoved približevanja. Zdaj je vsaj malce mirneje, na varnem smo ... A v glavi je še vedno zasidran tisti strah, kaj pa če ... Kaj če pride in uresniči obljube, da nas bo vse pobil … Kaj, če ..."

Skrivaj je iskala stanovanje, bilo je težko, situacijo je še dodatno poslabšala 'korona', še vedno videno pretresena pripoveduje 37-letnica. A prišel je tisti dan, ko je podpisala podnajemniško pogodbo, vzela otroke in zbežala.

"S seboj nismo vzeli ničesar. Nič, čisto nič. V spremstvu policije smo šli iskati le najnujnejše za življenje."

Čeprav je bila prihodnost negotova, spraševala se je, ali bo sploh zmogla sama, ji je bilo najbolj pomembno, da so zbežali nasilju. Na varno. S pomočjo dobrosrčnih ljudi in prijateljev so vsi dobili oblačila, obutev, posodo, brisače. In pošiljko hrane.

"Kako veseli so bili otroci, ko so zagledali Monte, pa jogurte, kosmiče in čokolado. Trudim se po najboljših močeh, da mojim otrokom ne bi nič manjkalo. Na CSD sem oddala prošnjo za subvencijo najemnine. Delno so mi odobrili, a moram za najemnino še vedno plačati 450 evrov. In dodatno še vse stroške…"

Kaj je preživljala, ne ve nihče, kot pravi je močna za otroke. Oni jo potrebujejo in kot še dodaja, bi tako kot vsaka mama, naredila vse za njih.

"Navzven sem nasmejana, v duši razpadam!"

Nika se zaveda, da so kljub vsem težavam začeli pisati novo pravljico.

"Edino, kar me trenutno skrbi je, kako bom finančno zmogla - najemnina in vsi stroški, internet, ki ga otroci nujno potrebujejo v teh časih, šola, vrtec. Imam avto, za kar sem neskončno hvaležna – a ga je treba 'tankati', plačati registracijo in kupiti nove gume, ki že skoraj razpadajo in so nevarne. Pa še zima bo. Želim si, da bi otrokom vsaj včasih lahko v trgovini kupila jogurt, ki si ga sami izberejo, in ne tistega, ki je najcenejši. Želim, da nikoli več ne bi bili lačni. Zato vas prosim za pomoč. Težko prosim, res težko, a trenutno druge izbire nimam."

Mamici Niki in njenim otrokom lahko pomagate tudi vi, in sicer z nakazilom na:

Športno humanitarno društvo Vztrajaj - Never give up,

Grobeljca 52, 1211 Ljubljana

TRR: SI56 0203 2025 9609 009

Namen: Za Niko

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice