Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 12.8.2020 18:06
Po Facebooku je zaokrožila fotografija, ki prikazuje plezanje po Aljaževem stolpu. Po stolpu pohodniki, poleg obvezne fotografije za družbena omrežja, tudi kaj narišejo in napišejo. V komentarjih so zgroženi.

Avtor zapisa, ki je na družbenih omrežjih objavil zgovorno fotografijo, je omenil, da je na Triglavu našel tudi iglo in lokomotivo, ob hitrem pregledu družbenih omrežij pa vidimo, da postaja prinašanje predmetov na Triglav pravi izziv.

Dolenjca Jan Luzar in Žiga Oražem sta vrh, zaradi izziva s prijatelji, osvojila s kar kolesom Pony. Akcijo sta poimenovala kar NosiPony, na Triglav pa se je povzpelo več prijateljev, vsak od njih je pa prevzel del bremena razstavljenih Pony koles. 

Ekipa akcije NosiPony na vrhu Triglava (foto: osebni arhiv Jana Luzarja).

Renata Preradović, vodja znane ljubljanske kavarne, se je na Triglav sicer povzpela s planinskimi čevlji in primerno opremo. Na vrhu pa je bila zaslužna za pravi šov, saj se je preoblekla nekoliko bolj primerno za prvi zmenek z Aljažem, kot je zapisala sama. 

Pred dvema letoma pa je na družbenih omrežjih presenetil tudi voditelj Radia 1 Robert Roškar. Na Triglav je prinesel kar velikega rožnatega flamingota - napihljivega, seveda. Za Instagram fotografijo se je preoblekel tudi v kopalne hlače in poziral kot na morju. 

Ste vedeli, da se lahko lotite pravega triglavskega izziva? Slovenski planinski muzej tako poskrbi za naravi varno zabavo v planinah. Več o izzivu si lahko preberete na spletni strani planinskega muzeja.

Ste vedeli?

Jakob Aljaž je vrh Triglava kupil leta 1895 in tistega leta je na vrh postavil tudi pločevinast valj, ki je danes eden največjih simbolov slovenstva. Valj je izdelal klepar Anton Belec. Že leta 1900 je bil stolp razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

7. septembra 2018 so stolp začeli prenavljati, saj je bil zaradi vremenskih razmer, nalepk in plezanja po stolpu že dotrajan. Sanacija je trajala dobre tri tedne, nato so ga s helikopterjem pripeljali nazaj na njegovo mesto - vrh Triglava.

Na stolpu so izdelali tudi nova okna, saj so bila ta zaradi plezanja na streho poškodovana. Zaradi stabilnosti pa so dodali še eno jeklenico. 

Druga faza prenove Aljaževega stolpa (foto: arhiv ZVKDS).

Aljažev stolp je prav zares »pleh z dušo«, kakor so poimenovali tudi razstavo o tem spomeniku. Tapravi planinci, ki se vrednosti stolpa zavedajo, tako na stolp ne lepijo nalepk in ne plezajo na stolp. Poseben problem predstavljajo zimski vzponi ter plezanje na stolp z derezami, saj te na strehi puščajo sledi. 

Kako dolgo bo prenovljen stolp vzdržal je v največji meri odvisno od nas, obiskovalcev.

Stolp je Aljaž postavil na Triglav, s petimi pomočniki, 7. avgusta 1895 (foto: Triglavska zakladnica).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice