Slika je simbolična.
STA
Sre, 9.3.2022 07:24
Premier Janez Janša je napovedal, da bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, če bo Evropska uija sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte.

Kot je dejal na javni tribuni ob koncu vladnega obiska severnega dela osrednjeslovenske regije, bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

Rusija s prodajo nafte in zemeljskega plina vsak dan zasluži približno milijardo evrov, s katero financira vojno v Ukrajini, ki ima za tamkajšnje prebivalstvo drastične posledice, je v odgovoru na več vprašanj udeležencev tribune glede posledic vojne v Ukrajini poudaril predsednik vlade Janez Janša.

V primeru prekinitve dobave posledice tudi za slovenska podjetja

Kako burno bo v Evropski uniji v naslednjih tednih, bo po njegovih besedah jasno po četrtkovem neformalnem vrhu Evropske unije v Parizu. V predlogih deklaracije je napisano, da bo Evropa energetsko postala neodvisna od Rusija, dilema pa je, kako in kdaj, je dejal.

Ob tem je pojasnil, da bodo v primeru prekinitve dobav ruskega zemeljskega plina in nafte »čez noč« tudi slovenska podjetja utrpela drastične posledice.

Vojna bo vplivala tudi na cene žit

Spomnil je, da ima Ukrajina velike zaloge surovin in veliko rodovitnih površin, zato bo vojna vplivala tudi na cene žit.

O tem je spregovoril tudi kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je na tribuno prišel po virtualnem sestanku z madžarskim kolegom. Madžarska je namreč napovedala omejitev izvoza žit. Ministra sta se dogovorila, da bosta državi sodelovali pri zagotavljanju dotoka žit z Madžarske glede na že sklenjene pogodbe.

Če bo Evropa pri sprejemanju sankcij proti Rusiji s kompromisi iskala srednjo pot, bo šok za podjetja in ljudi morda manjši, a bo trajal dlje časa, prav tako vojna v Ukrajini, je ocenil Janša. Če bodo sankcije sprejete hitro, pa se bo stanje stabilizirano prej.

Janša: »Ne bomo niti lačni niti brez elektrike«

Napovedal je, da bo naslednjih nekaj tednov glede oskrbe in cen energentov, surovin in hrane precej turbulentnih. »Slovenija ima za takšne primere načrte in zaloge, kot tudi Evropska unija,« je pojasnil in znova poudaril, da vrste pred bencinskimi servisi niso potrebne, saj derivatov ne bo zmanjkalo. 

»Ne bomo niti lačni niti brez elektrike,« je dejal.

Zagotovil je, da ima Evropska unija do poletja na zalogi dovolj velike količine zemeljskega plina, v vmesnem času pa je možno zagotoviti alternativne vire. Ruska nafta pa je glede na svetovni trg v manjšinskem deležu, je izpostavil.

Pojasnil je, da so si države Evropske unije med seboj različne, nekatere so bolj, druge pa manj odvisne od ruskega zemeljskega plina. Po njegovi oceni bo trajalo nekaj časa, da se mehanizmi uskladijo in da bo evropska reakcija učinkovita.

Eno od vprašanj udeležencev tribune se je nanašalo tudi na formulo, po kateri v Evropski uniji na višino cene elektrike vpliva višina cene zemeljskega plina. Zaradi aktualnih razmer višanje cen plina namreč vpliva na višanje cen električne energije. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pojasnil, da vse več držav članic Evropske unije podpira spremembe na tem področju. »Nemčija pravi, da bomo na ta način porušili trg, ampak saj trg je že porušen,« je dejal.

Na pobudo enega od udeležencev tribune, da bi Holding Slovenske elektrarne (HSE) ustavil izvoz električne energije v tujino in s tem pomagal slovenskim podjetjem, ki so v stiski, je Vrtovec odgovoril, da je v trenutnem sistemu energetske unije Evropske unije to nemogoče. 

»Če pa se bo trend s cenami nadaljeval v nedogled, pa se bo energetska unija sesula sama vase,« je opozoril. Prvi korak Evropske unije mora biti prekinitev energetske odvisnosti od Rusije, je dodal.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je spomnil, da je na dvige energentov vlada odgovorila z interventnim zakonom in ob tem pojasnil, da je bil zakon sprejet še pred začetkom ruskega napada na Ukrajino, zato bo vlada morala najti dodatne rešitve.

Starejše novice