Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 28.1.2023 09:59
Zbrali smo nekaj predlogov, kaj lahko sami naredimo že danes, da bo zrak, ki ga dihamo boljši.

Onesnaževanje zraka je v razvitih družbah velik problem. Poleg negativnih posledic, ki jih onesnaževanje pušča na okolju, ima negativne posledice tudi na zdravje ljudi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je onesnažen zrak drugi najbolj pogost vzrok smrti zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni, zaradi katerega vsako leto prezgodaj umre kar sedem milijonov ljudi po svetu.

Preverili smo, kaj lahko sami storimo, da bo zrak, ki ga dihamo čim manj onesnažen.

Za izboljšanje kvalitete zraka lahko veliko naredimo sami

Glavna onesnaževalca pozimi sta kurjenje in promet. K boljšemu zraku, ki ga dihamo, lahko veliko pripomore vsak posameznik z majhnimi spremembami v vedenju.

Namesto z avtom se lahko v službo odpravimo z javnim prevozom, peš ali s kolesom. Če ne moremo brez avtomobila, se lahko s prijatelji ali sodelavci dogovorimo za souporabo istega avta.

V primeru, ko kurimo na drva, moramo to početi s suhimi drvmi in v pečeh, ki so sodobne in energetsko učinkovite. Strokovnjaki priporočajo, da menjamo male kurilne naprave vsakih 15 let, saj imajo nove boljše izkoristke energije in manj izpustov prašnih delcev.

V primeru, da imamo doma stare peči, jih moramo redno servisirati in čistiti dimnike. Izogibati se moramo kurjenju na prostem, saj prav to najbolj onesnažuje okolje.

Če imamo možnost, je bolje izbrati obnovljive vire energije za ogrevanje, saj so bolj prijazni do okolja. Dobro moramo izolirati stanovanja in druge stavbe, saj bo tako strošek ogrevanja manjši. 

Onesnažen je tudi zrak v notranjih prostorih

V zadnjih nekaj letih smo zaradi korone veliko časa preživeli med štirimi stenami lastnih domov in če ste mislili, da je zrak onesnažen samo zunaj, ste se zelo zmotili. Raziskave so pokazale, da je zrak v notranjih prostorih še veliko bolj onesnažen kot zunaj. 

V notranjih prostorih lahko zrak izboljšamo že z nekaj preprostimi triki.

Ker veliko časa preživijo na tleh oziroma blizu tlom, so otroci veliko bolj izpostavljeni kemikalijam kot odrasli. Zato bi morali pri čiščenju uporabljati čim bolj naravna čistila. Namesto čistil, ki jih kupimo v trgovini, bi lahko čistili s sodo bikarbono in kisom.

Čistiti moramo redno, da se znebimo prahu in pršic. Če za čiščenje uporabljamo sesalnik, je dobro to početi s takšnim, ki ima HEPA filter, ki zadrži več delcev. Prah pa brisati s krpo iz mikrovlaken.

Najbolj preprost način je redno zračenje

Če imamo doma klimatsko napravo, jo moramo redno vzdrževati. Ob neprimerni skrbi zanjo, se lahko noter naselijo plesni, ki se razširijo po prostoru, ko jo vključimo.

Plesen pa se lahko pojavi tudi, če imamo v prostoru preveč vlage. V takem primeru si je dobro omisliti razvlaževalec zraka.

Zrak lahko izboljšamo tudi s pomočjo rastlin. Sobne rastline absorbirajo veliko škodljivih kemikalij. Omislimo si lahko čistilec zraka. Za čistejši zrak bomo veliko naredili tudi, če pred vhod v stanovanje namestimo predpražnike in se sezujemo preden stopimo noter.

Prepovedi kajenja v notranjih prostorih, bi se morali držati tudi doma, saj če kadimo v notranjosti, dim še nekaj časa ostane v prostoru in ga pasivno še vedno vdihujemo, posledično pa tudi naši najbližji.

Eden najpomembnejših in najbolj preprostih način za izboljšanje zraka v stanovanju pa je redno zračenje, tudi pozimi, saj tako zrak v stanovanju kroži.

Starejše novice