Foto: Davor Golec; Sierra5.net
Ob zaključevanju poletnega voznega reda, se že tako majhno število (tujih) prevoznikov, še zmanjšuje. Do konca oktobra tako ostaja le še šest rednih prevoznikov na prav toliko linijah, umikajo se trije na štirih rednih linijah, poroča portala Sierra5.net.

Pretežni razlog tiči v Sloveniji, ki močno zaostruje potovanja po Evropi in v tretje države. Spisek držav na rdečem spisku se podaljšuje, s tem pa tudi odpovedi rezervacij potnikov, so sporočili iz Fraporta, ki je upravljavec največjega slovenskega letališča Jožeta Pučnika.

In pojasnjujejo, da bo kot prva lete v Amsterdam prekinila Transavia in sicer že v nedeljo 13. septembra, razlog je poslabšana epidemiološka slika na Nizozemskem, zato so vsi potniki iz te države podvrženi 14-dnevni karanteni v Sloveniji. Nizozemski prevoznik je med letošnjim poletjem povezoval Ljubljano z mestom kanalov dvakrat tedensko, ob četrtkih in nedeljah dopoldan. Predvidoma bi se naj Transavia vrnila v Ljubljano z leti ob začetku prihajajočega zimskega voznega reda, zadnjo nedeljo v oktobru.

Tri dni za Amsterdamom, se začasno ukinjajo leti LOT-a v Varšavo. Tudi tu je razlog poslabšana epidemiološka slika na Poljskem, ki državo uvršča na slovenski t.i. rumeni seznam, kar zahteva 14-dnevno karanteno za državljane tujih držav ob prihodu v Slovenijo iz Poljske. Poljski prevoznik, ki je lete med Ljubljano in Varšavo obnovil šele 1.avgusta, je večji del avgusta v Ljubljano letel štirikrat tedensko (ponedeljek, petek, sobota, nedelja), je lete v septembru zmanjšal na trikrat tedensko (sreda, petek, nedelja). Z leti bo prenehal prihodnjo sredo 16. septembra. Pri poljskem prevozniku predvidevajo, da se bodo v Slovenijo vrnili ob začetku prihajajočega zimskega voznega reda, ob nadaljevanju restrikcij pa morda še kasneje, če sploh pozimi.

V soboto 19. septembra bo letošnji zadnji redni let v tem letu v Ljubljano opravil nizkocenovnik Wizzair. Madžarski prevoznik, ki povezuje Ljubljano z letališčem Bruselj Charleroi dvakrat tedensko (torek, sobota) bo zaradi predvidene karantene za potnike ob prihodu iz Belgije (država je na slovenski listi rdečih držav) predčasno prekinil redne lete med obema letališčema. Zopet bi naj to povezavo Madžari obnovili ob nastopu poletnega voznega reda 2021.

Ob koncu septembra, natančneje 27. septembra, pa lete med slovensko in nemško prestolnico prekinja še en nizkocenovnik, easyJet. Tedenske lete bo prekinil ob koncu meseca, redno obnovitev letov pa predvidevajo za poletni vozni red s tremi leti tedensko. Od takrat dalje se bodo leti že opravljali na novo berlinsko letališče Brandenburg.

Ob trenutni napovedi, tako od sredine septembra v Ljubljani ostaja le še en nizkocenovnik easyJet z leti v London in Berlin, od konec septembra le še v London. Od ostalih prevoznikov ostajajo do konec poletnega voznega reda le še Turkish Airlines s tremi leti tedensko v Istanbul, Air Serbia s štirimi leti tedensko v Beograd, Montenegro Airlines z leti v Podgorico (trenutno enkrat tedensko), Air France z dnevnimi leti v Pariz ter Lufthansa z enajstimi leti tedensko v Frankfurt.

Starejše novice