Meseca junija je število prihodov in prenočitev tujih turistov sicer doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019, je pa zato število prihodov in prenočitev domačih turistov že doseglo lanske vrednosti.
Ustvarjeno dne
Tor, 4.8.2020 13:26
Poletje je čas počitnic, a letošnje počitnice so zaradi epidemije COVID-19 precej drugačne od tistih, ki smo jih vajeni sicer. Marsikdo se letos na počitnice zaradi varnosti sploh ni odpravil, številni pa dopustujejo drugje, kot so prvotno načrtovali.

Vpliv epidemije COVID-19 na turizem v Sloveniji

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so v prvi polovici leta v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 % manj prihodov in 60 % manj prenočitev turistov kot v prvi polovici 2019. Če je bilo število prihodov in prenočitev v prvih dveh mesecih leta še podobno kot v letu pred tem, je z mesecem marcem turizem v Sloveniji skoraj da ne zamrl. Turisti so se začeli vračati po preklicu epidemije. Meseca junija je število prihodov in prenočitev tujih turistov sicer doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019, je pa zato število prihodov in prenočitev domačih turistov že doseglo lanske vrednosti.

V prvi polovici leta 2020 je bilo v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 % manj prihodov in 60 % manj prenočitev turistov kot v prvi polovici 2019.

Kako pa smo Slovenci dopustovali pred epidemijo COVID-19?

Po podatkih SURS-a si je v letu 2019 enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tri četrtine (76 %) slovenskih gospodinjstev. Tega leta je na vsaj eno daljše zasebno potovanje (s 4 ali več prenočitvami) odšla dobra polovica (54 %) prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let.

Največ smo Slovenci lani zasebno potovali v poletnih mesecih – v juliju, avgustu in septembru. V počitniških mesecih – v juliju in avgustu 2019 – smo opravili kar tretjino (32 %) vseh zasebnih potovanj in skoraj polovico (46 %) vseh daljših zasebnih potovanj v lanskem letu.

Leta 2019 smo Slovenci največ počitnikovali v juliju, avgustu in septembru.
Leta 2019 smo Slovenci največ počitnikovali v juliju, avgustu in septembru.

Kje in kako dolgo smo počitnikovali leta 2019?

V poletnih mesecih lanskega leta je kar 30 % vseh zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 70 % pa v tujini. Tri četrtine (74 %) vseh zasebnih potovanj v tujino so predstavljala potovanja na Hrvaško. V tujini so zasebna potovanja v povprečju trajala približno sedem prenočitev, v Sloveniji pa skoraj dvakrat manj.

Koliko so nas leta 2019 stale počitnice?

Lani smo med počitnikovanjem v povprečju porabili 43 evrov na osebo na dan. Skoraj polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev, nekaj več kot petino izdatki za prevoz, tretjino pa so predstavljali preostali stroški.

Lani smo med počitnikovanjem v povprečju porabili 43 evrov na osebo na dan.
Lani smo med počitnikovanjem v povprečju porabili 43 evrov na osebo na dan.

Na počitnice smo se peljali z avtomobilom

Veliko večino zasebnih potovanj (87 %) v lanskem letu smo Slovenci opravili z osebnim avtomobilom. Sedem odstotkov potovanj je vključevalo letalski prevoz, štirje odstotki pa vožnjo z avtobusom. S preostalimi prevoznimi sredstvi smo opravili manj kot tri odstotke vseh zasebnih potovanj.

Večina (kar 87 %) se nas je na počitnice v letu 2019 odpravila z avtomobilom.
Večina (kar 87 %) se nas je na počitnice v letu 2019 odpravila z avtomobilom.

In kje smo Slovenci v letu 2019 prenočevali?

Med počitniškimi potovanji smo prenočevali tako v najetih (62 %) kot v nenajetih (38 %) nastanitvenih objektih: v zasebnih sobah in apartmajih (32 %), v hotelih in podobnih objektih (19 %), v kampih (11 %), pri sorodnikih ali prijateljih (19 %), v lastnem počitniškem bivališču (18 %) in drugih nenajetih nastanitvenih zmogljivostih (1 %).

11 % Slovencev je svoj dopust leta 2019 preživelo v kampih.
11 % Slovencev je svoj dopust leta 2019 preživelo v kampih.

Starejše novice