Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 27.12.2023 19:00
Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so pregledali 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk. Ugotovili so, da je na prvem mestu na seznamu sestavin sladkor.

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave je pregledal 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk. 

Ugotovili so, da je na prvem mestu na seznamu sestavin sladkor – od 50,8 do kar 83 gramov na 100 gramov izdelka. 

Na splošno so bolj »sladki« tisti, ki vsebujejo manj kot 25 odstotkov kakava, saj v povprečju na 100 gramov izdelka vsebujejo kar 12 gramov sladkorja več. 

Pod drobnogledom 14 mešanic za pripravo napitkov s kakavom 

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so v okviru javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, tokrat pregledali 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk. 

Podrobneje so pregledali in preverili, koliko kakava, sladkorja in aditivov vsebujejo, ocenili so tudi trajnostni vidik in označbo. 

  • devet izdelkov je prejelo skupno oceno dobro,
  • pet izdelkov pa oceno povprečno.
Slika je simbolična.

Oseba s tovrstnimi napitki zaužije med 17 in 22 gramov sladkorja 

Ker v večini primerov kakava ne uživamo brez dodane tekočine, so ocenjevalci preverili, koliko sladkorja oseba zaužije z enim kozarcem pripravljenega kakava

Upoštevali so najpogostejša priporočila proizvajalca za porcijo napitka, in sicer 15 gramov izdelka in dva decilitra mleka. 

S tako pripravljenimi napitki bi zaužili od 17 do 21,9 grama sladkorja

Vsem izdelkom pa je na prehranskem semaforju pri sladkorju pričakovano zasvetila rdeča luč

Odrasli s tovrstnimi napitki zadostijo slabi polovici dnevnih količin sladkorja

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj z enostavnimi sladkorji ne bi pokrili več kot deset ali še bolje pet odstotkov dnevnih potreb po energiji.

Otrok do treh let, pri katerem je dnevni energijski vnos približno 1200 kilokalorij, bi z eno porcijo tako pripravljenega napitka s kakavom zaužil do 73 odstotkov še varne dnevne količine sladkorja, odrasel človek, ki potrebuje okrog 2000 kilokalorij na dan, pa do 44 odstotkov, če upoštevamo manj stroga priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (deset odstotkov).

Vir: Svetovna zdravstvena organizacija

Pet izdelkov s trajnostno oznako 

Pridelava kakava predstavlja veliko okoljsko težavo krčenja gozdov, saj pridelovalci zmanjšujejo površino tropskih gozdov za nove nasade kakavovca.

V skladu s tem se proizvajalci in prodajalci trudijo, da bi bili njihovi izdelki čim bolj trajnostni

Ocenjevalci so na petih pregledanih izdelkih zasledili trajnostni oznaki Fairtrade cocoa ali Rainforest Alliance cocoa. 

Gre za izdelke Choceur, BenQuick Selection, Goody cao, Dolciando in Bellarom. 

Nekateri izdelki z boljšim prehranskim profilom, samo en izdelek brez aditivov 

Najboljšo oceno za prehranski profil (zelo dobro) so prejeli izdelki, ki so vsebovali največ kakava, in sicer od 25 do 36 odstotkov, a hkrati najmanj sladkorja (50,8 do 67 gramov na 100 gramov izdelka):

  • BenQuick Selection,
  • BenQuick, instant oslajen manj masten kakavov prah z zmanjšano vsebnostjo sladkorja,
  • Lumpi. 

Najslabše, pa se je pri oceni prehranskega profila odrezal izdelek S Budget, ki v 100 gramih vsebuje kar 83 gramov sladkorja in manj kot pol kakava kot v vseh drugih izdelkih (zgolj 9,5 odstotka). 

Pregledani izdelki ne vsebujejo veliko aditivov, najpogosteje sta jim dodana emulgator (sojin ali sončnični lecitin) in (naravna) aroma. 

Izdelek Choceur je edini, ki aditivov sploh ne vsebuje. 

Nasveti za izbiro najboljšega napitka s kakavom 

Na strani Potrošnikov zoom so pripravili nekaj nasvetov za izbiro najbolj ustreznega napitka s kakavom: 

  1. Izbirajte napitke s kakavom, ki vsebujejo čim manj sladkorja.
  2. Za zadosten vnos vitaminov in mineralov raje poskrbite s pestro in uravnoteženo prehrano, in ne z uživanjem napitkov s kakavom.
  3. Izbirajte izdelke, ki nosijo preverjene trajnostne oznake (kot sta Fairtrade cocoa ali Rainforest Alliance cocoa), saj te običajno zagotavljajo ustrezne delovne pogoje ob pridelavi kakava, pošteno plačilo in okolju bolj prijazno kmetovanje.

Komentarji (1)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Enako je z vsemi čokoladami v štacunah Lidl, Hofer, LeClerk itd. Vodilna pa je Milka. To je najslabša in najškodljivejša čokolada na trgu...

Starejše novice