Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Pon, 15.8.2022 07:49
Od elektrike smo tako zelo odvisni kot najbrž še nikoli v zgodovini. Bi se sploh znašli v primeru daljšega izpada elektrike?

Izvedeli smo, da so v nekaterih avstrijskih proizvodnih obratih delavce že pripravljali na primer večdnevnega elekričnega mrka.

Preverili smo, kaj v primeru, da do tega res pride, svetuje Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Kaj lahko povzroči električni mrk?

Do izpada elektrike lahko pride iz različnih razlogov. Povzročijo ga lahko vremenske razmere, kot so žled, sneg in veter, naravne nesreče, preobremenjenost električnega omrežja, izpad elektrarn, delovni posegi na električni infrastrukturi in podobno.

Nevarnost lahko predstavljajo tudi teroristični ali hekerski napadi. 

Brez česa ostanemo, ko 'ugasne elektrika'? 

Ob daljšem izpadu električne energije so lahko moteni ali celo onemogočeni ogrevanje, razsvetljava, priprava hrane, oskrba z vodo, priprava tople vode, hlajenje in drugo, pri čemer je za delovanje nujna električna energija.

Prav tako lahko pride do motenj v komunikacijskih sistemih, zaradi nedelujoče prometne signalizacije je nujna večja previdnost v prometu.

Plačilo s plačilnimi karticami ni mogoče, bankomati pa ne delujejo. Zaradi izpada elektrike so lahko zaprte trgovine, bencinski servisi, šole in druge ustanove. 

Ob električnem mrku prav tako ne bodo delovali dvigala, električno upravljanje rolet in garažnih ter vhodnih vrat, ulična razsvetljava. 

Kaj je dobro, da imate doma?

Zaradi motene oskrbe z električno energijo, ki lahko traja daljši čas, je priporočljivo, da v gospodinjstvu pripravite:

  • zadostno količino vode, tudi sredstva za razkuževanje vode,
  • stalno zalogo hrane za izredne razmere, tudi hrane za starejše ali dojenčke,
  • zadostno količino hrane za domače živali,
  • zdravila in opremo za prvo pomoč,
  • higienske pripomočke,
  • topla oblačila in odeje
  • plinski kuhalnik, odpirač za pločevinke, žepni nož,
  • baterijski radijski sprejemnik in rezervne baterije,
  • gotovino. 

Razmislite o pripravi hrane brez elektrike

Dobro je razmisliti tudi o načinih ogrevanja, ki ne potrebujejo električne energije. Prav tako se je treba pripraviti na možnosti priprave hrane, ki ne potrebujejo elektrike.

Na upravi za zaščito in reševanje svetujejo, da za kuhanje uporabite štedilnik na drva ali plin, če imate to možnost. 

Hrano lahko pripravite tudi na žaru na oglje ali plin, vendar tega ga uporabljajte le zunaj.

Ne odpirajte hladilnikov in zamrzovalnikov, če ni nujno. Po vrnitvi elektrike preverite ustreznost živil.

Kako pregnati temo? 

Ko 'ugasne' elektrika, lahko pozabimo na luči – tako tiste doma kot vse luči na cestah in v predorih. Da ne ostanete v temi, lahko za razsvetljavo doma uporabite baterijske svetilke, za katere zagotovite ustrezne baterijske vložke. 

V primeru, da boste uporabili svetilke na petrolej, bodite previdni pri dolivanju petroleja in poskrbite za požarno varnost. Za razsvetljavo lahko uporabite tudi sveče, a naj te ne gorijo brez nadzora.

Električno energijo lahko zagotavljajo generatorji električne energije, a je pri njihovi uporabi treba paziti na varnost. Ker gre za motorje z notranjim izgorevanjem, se pri njihovem delovanju namreč sprošča ogljikov monoksid. 

»Smrtno nevarne koncentracije lahko nastanejo že po nekaj minutah, zato pri namestitvi generatorjev upoštevajte navodila proizvajalca,« pojasnjujejo na upravi za zaščito in reševanje. 

Pomembno je, da generatorja nikoli ne nameščajte v prostor, generatorja ne postavljajte v poglobitve, kot so jašek, vrtača, klet, generator namestite v ustrezni razdalji od objekta, in sicer vsaj sedem metrov.

Izpušna cev generatorja mora biti usmerjena proč od objekta, prav tako je pomembno, da spremljajte smer vetra in položaj generatorja prilagajajte smeri vetra.

Ne pozabite na spremljanje informacij

Dobro je, da si pripravite baterijski radijski sprejemnik, da boste v primeru električnega mrka lahko spremljali informacije. Mobilne telefone ugašajte, da bo baterija zdržala dalj časa. 

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da si baterijo mobilnih telefonov in podobnih naprav lahko napolnite tudi v vozilu, če imate za to ustrezen priključek, vendar pazite, da ne spraznite akumulatorja vozila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice