Zaradi sprememb, ki so nastale z odlokom o začasni prepovedi prodaje in ponudbe blaga in storitev (21. 12.), je med 24. decembrom 2020 in 4. januarjem 2021 prodaja pirotehničnih izdelkov prepovedana. Oglejte si risbe, ki so jih otroci narisali v ta namen.

Po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je med 26. decembrom in 1. januarjem dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavna značilnost je pok, dovoljena pa je tudi uporaba ostalih ognjemetnih izdelkov.

Bodi zvezda, ne meči petard!

Slovenska policija že vrsto let vodi projekt 'Bodi zvezda, ne meči petard', ki je namenjen preprečevanju uporabe pirotehnike in ozaveščanju, predvsem mlajše populacije, o nevarnostih uporabe teh izdelkov.

Glede na letošnje stanje v državi, povezano z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, so se na Policijski upravi Koper odločili, da v sklopu preventivnih aktivnosti pripravijo natečaj, s katerim so širšo javnost pozvali k risanju risbic na temo preprečevanja uporabe in ozaveščanja o nevarnostih pirotehničnih  izdelkov. 

Slogan natečaja je 'Bodi zvezda, ne meči petard – letos si ognjemet lahko narišemo!' 

"Izjemno smo bili veseli, ko so na naš elektronski naslov pričele prihajati risbice otrok. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Verjamemo, da naši najmlajši zelo dobro razumejo škodljivost pokanja, tako za ljudi kot tudi za živali
in okolje,"
sporočajo koprski policisti.

Natečaj je bil zaključen 20. decembra, ko so tridesetim izžrebanim otrokom poslali tudi simbolična darila.

Župan Janković: "Ne mečemo petard, letos pokamo od zdravja, sreče in smeha."

Pirotehnike letos NI DOVOLJENO uporabljati. Prepovedana je:

  • posest in uporaba petard;
  • predelava pirotehnike zaradi povečanja učinka;
  • lastna izdelava;
  • prodaja pirotehnike;
  • obmetavanje živali;
  • prirejanje ognjemetov.
     

Starejše novice