Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 14.11.2022 20:00
Kljub temu da se v Sloveniji soočamo s pomanjkanjem kadra v številnih poklicih, se mladi še vedno v veliki meri odločajo, da odhajajo v tujino. Kako bi jih lahko usmerili v poklice, ki primanjkujejo in jim pokazali različne možnosti tudi pri nas?

Stanje na trgu dela glede brezposelnosti je trenutno ugodno. Več je tistih, ki ponujajo delo, kot pa tistih, ki iščejo zaposlitev.

Se pa vedno bolj dogaja, da je zanimanje samo za določene poklice, nekaterih kadrov pa ni mogoče dobiti.

»Dogaja se, da imamo v evidenci kader, ki ne najde priložnosti na trgu dela in na drugi strani delodajalce, ki imajo veliko potrebe, objavljajo prosta delovna mesta pa kadra ne uspejo najti,« je pojasnila Mirjana Zgaga z Zavoda za zaposlovanje. 

Usmerjanje mladih v poklice, kjer je manko

Primanjkljaj kadra bi lahko rešili s tem, da bi predvsem mlade bolj usmerili v poklice, kjer je manko na trgu dela.

»Predvsem so potrebe na predelovalni dejavnosti, se pravi gradbeništvo, kovinarstvo, gostinstvo, turizem, področje zdravstva in socialne nege. Tudi različne spletne aktivnosti, IT je izredno močen. Priložnosti torej so, treba je pač najti znotraj tega neko svojo,« je še dodala Zgaga.

Mladi pogosto ne vedo, kaj bi radi počeli v življenju

Z odločitvijo, kam naprej, pa se mladi srečajo že v osnovni šoli, ko pri svojih 15. letih pogosto še ne vedo, kaj bi radi počeli v življenju.

»Žal se velikokrat odločajo tudi samo za srednjo šolo. Nimajo tega uvida še v prihodnost, kaj bi želeli delati, kaj bi želeli početi, predvsem izbirajo srednje šole in še zmeraj veliko izbirajo gimnazijske programe, redkeje se odločijo za poklice,« je razložila Mojca Kirbiš, vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol.

Pri tem, da se mladi odločijo za poklic, ki jim ustreza, je med drugim zelo pomembno poznavanje poklicev ter poznavanje samega sebe in svojih sposobnosti.

»Da lahko mladi odkrijejo svoja močna področja, da razvijejo svoje talente in potem tudi toliko z večjim veseljem opravijo srednješolsko, univerzitetno izobraževanje, se zaposlijo in opravljajo poklic na svojem področju,« je pojasnil Herman Pušnik, predstavnik aktiva ravnateljev mariborskih srednjih šol.

»Zelo pomembno je, kako družba gleda na posamezne poklice«

Kako pa bi lahko tudi mi, kot družba, prispevali k temu, da si mladi najdejo ustrezno zaposlitev?

»Zelo pomembno je, kako družba gleda na posamezne poklice, kako jih predstavlja in kakšne priložnosti daje tudi pozneje mladim za zaposlitev,« je še dodala predstavnica osnovnih šol. 

»Trenutno mlade najbolj zanimajo sodobni poklici. Strmeti moramo k temu, da tudi tiste tradicionalne poklice, ki so, sčasoma spremenimo v bolj moderne poklice,« je pojasnila Leonida Polajnar, direktorica območno Obrtno-podjetniške zbornice Maribor.

»Je potrebno zgodaj mlade pripravljati na to, da bodo nekoč vstopili v izobraževanja, ki jih bodo pripeljala do poklicev, ki si jih želijo, in za katere bodo tudi potem ustrezno plačani,« je izpostavila Dušanka Lužar Šajt, direktorica Fundacije Prizma.

Poklice se mora spoznavati že v času šolanja

Pogoji za zaposlovanje mladih pa so odvisni tudi od tega, koliko so pripravljeni posamezniki sami vložiti v to, da spoznajo trg dela in različne poklice že v času šolanja.

»Tisti, ki so bili skozi proces šolanja, študija v stiku z delodajalci, mnogo lažje prehajajo na trg dela, kot pa tisti, ki so bili ves čas od tega odmaknjeni,« je še pojasnila direktorica Fundacije Prizma.

»Da se naredijo neke postaje, da se preizkusijo v lesarstvu, da se preizkusijo v elektro stroki, z nekimi malimi izzivi, da se preizkusijo, ali je to za njih,« je dodala predstavnica Zavoda za zaposlovanje. 

Starejše novice