Ljubljanainfo
Sre, 9.3.2022 06:59
Bencinske črpalke zdaj delujejo nemoteno.

Kot smo že poročali, je v ponedeljek na bencinskih črpalkah vladala zmeda. Zaradi napovedane podražitve so se pred črpalkami pojavljale velike kolone, ponekod pa je zmanjkalo tudi goriva.

Preverili smo, kako so bili na bencinskih črpalkah pripravljeni na izredno stanje.

MOL: »Oskrba z gorivi trenutno poteka s povečano intenziteto«

Kot so za naše uredništvo povedali na MOL Slovenija, so tudi sami v ponedeljek zaznali bistveno povečan promet.

»Same vrednosti prodaje v primerjavi z običajnimi dnevi ne moremo komentirati, je pa bila prodaja večkratnik povprečne dnevne prodaje,« pravijo in dodajajo »Na nekaterih smo morali zaradi pomanjkanja začasno zaustaviti prodajo določene vrste goriva.«

Kot so dejali, oskrba z gorivi trenutno poteka s povečano intenziteto in je velika večina servisov včeraj že prejela novo dobavo.

»Oskrba iz skladišč poteka nemoteno in ne predvidevamo nobenih omejitev na prodajnih mestih,« pa še zagotavljajo.

Kot pravijo, oskrba z nafto v rafinerijah Skupine MOL poteka v skladu z načrti. Strateške investicije v preteklih nekaj letih pa jim omogočajo zmanjšanje enostranske odvisnosti rafinerij.

MOL pa dodaja tudi, da imajo zadostne naftovodne kapacitete za oskrbo kopenskih rafinerij tudi preko naftovoda Adria.

Petrol: Odziv ljudi na medijsko poročanje o podražitvi je bil pretiran

Kot so za uredništvo povedali na Petrolu, za včerajšnje pomanjkanje goriva na prodajnih mestih družbe Petrol krivijo pretiran odziv ljudi:

»Ni bilo posledica razmer na svetovnih trgih in situacije v Ukrajini ali motenj v dobavi pogonskih goriv iz svetovnih trgov, temveč pretiranega odziva lokalnih potrošnikov na medijsko poročanje o pričakovani rasti cen.«

V včerajšnjih popoldanskih urah je zaradi skokovitega povečanja povpraševanja namreč zmanjkalo goriva tudi na nekaterih njihovih prodajnih mestih. V

endar pravijo, da so poskrbeli za »hitro oskrbo prodajnih mest že tekom dneva, večera in noči« in zagotavljajo, da bodo tekom današnjega dne zagotovili, da bodo vsa prodajna mesta delovala nemoteno.

Kot pojasnjujejo na Petrolu, v tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez težav.

»Družba Petrol ima dovoljšnje zaloge za potrebe slovenskega prebivalstva po pogonskih gorivih,« še dodajajo in zagotavljajo, da oskrba strank v Sloveniji in v ostalih državah, kjer so prisotni, poteka brez večjih motenj.

Kot razlog za to pa navajajo tudi, da dodatno k varnosti oskrbe prispeva dejstvo, da ima naša država naftne rezerve v skladiščih v Sloveniji. 

Kakšne bodo cene goriv v prihodnje?

Informacije glede prihodnjega povišanja cen so nejasne.

Na MOL Slovenija so povedali, da informacij glede oblikovanja trenutnih cen goriv in tudi cen v prihodnje, zaradi zakonodaje s področja varstva konkurence ne morejo podati.

Na Petrolu pa pojasnjujejo, da gibanje maloprodajnih cen pogonskih goriv odseva gibanje cen goriv na svetovnem trgu, na katerega sami nimajo vpliva. Prav tako izpostavljajo

 »Razmere na svetovnih trgih pogonskih goriv so bile že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnaša situacija v Ukrajini.«

Zato tudi sami ne morejo napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen goriv.

Iz OMV odgovorov do objave članka nismo prejeli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice