Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 10.5.2022 14:43
Čavajda se je morala po pomoč zateči v Slovenijo, potem ko ji na Hrvaškem niso omogočili prekinitve nosečnosti.

Mireli Čavajda, hrvaški nosečnici s hudo prizadetim zarodkom, je drugostopenjska komisija v Sloveniji odobrila splav, je povedala njena odvetnica Vesna Jurić. Čavajda se je morala po pomoč zateči v Slovenijo, potem ko ji na Hrvaškem niso omogočili prekinitve nosečnosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Odvetnica Jurić je pojasnila, da se njena stranka še ni odločila, ali bo opravila splav v Sloveniji, saj še vedno čaka na odločitev komisije kliničnega centra Zagreb. Kdaj se bo ta sestala, še vedno ni jasno.

Ogromen tumor na možganih otroka

Jurićeva je dodala, da ima nosečnica danes v hrvaški prestolnici nov pregled z magnetno resonanco. A še preden je bila na ta pregled naročena, je posebna sedemčlanska komisija, ki jo je sklical hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, odločila, da je plod možno zdraviti, zatorej splav v tej fazi nosečnosti ni dovoljen.

39-letnica je v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želela narediti splav, zdravniki pa so ji dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati.

Primer Mirele Čavajda je v hrvaški javnosti sprožil močne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem, kjer po poročanju hrvaškega portala N1 60 odstotkov ginekologov uveljavlja ugovor vesti pri prekinitvah nosečnosti.

Starejše novice